Sådan undgår du hvepsestik

Den danske sommer betyder som regel dejlig sol og afslapning i sommerhuset samt masser af jordbær, is og andre lækkerier.

Ferien og hyggen kan dog hurtigt ændre sig, hvis sommerhuset er plaget af hvepsebo, og familien konstant føler sig angrebet af hidsige og stikkende hvepse. 

De fleste har et anstrengt forhold til hvepse, og det gør da også ondt, at blive stukket. I de fleste tilfælde er resultatet af et hvepsestik blot smerte, hævelse og kløe, hvilket normalt går over i løbet af nogle timer - dette med mindre at du har allergi over for hvepse. 

Ifølge Astma-Allergi Danmark har omkring 50.000 danskere allergi over for bier eller hvepse, og de risikerer en dramatisk tur på hospitalet, hvis de bliver stukket. Den uheldige person kan gå i anafylatisk shock eller i værste fald dø - det sker omkring 1-2 gange om året i Danmark grundet insektstik. 

Kontakt læge eller ring 112

De typiske reaktioner ved allergi over for hvepse og bier er nældefeber, opkast, åndenød, uro/angst, lavt blodtryk, svimmelhed eller besvimelse. En allergisk reaktion efter bi- eller hvepsestik kræver lægebehandling, og allergisk shock er livstruende og kræver akut behandling med adrenalinsprøjte inden for få minutter og efterfølgende behandling på hospital.

Er du i risikogruppen som allergiker er det en god ide at købe en adrenalinpen på apotektet og eventuelt starte i immunterapi. Problemet er, at de fleste ikke ved, om de har allergi mod hvepsestik, før de bliver stukket. Det er derfor vigtigt, at du tager et hvepsestik alvorligt og er opmærksom på, hvordan du reagerer på giften. 

Undgå hvepsestik

I forsommeren søger hvepse efter proteinrige fødevarer som kød, og i høj- og eftersommeren går de efter søde sager som slik og saftevand. Ved at tage et par forhåndsregler og bruge din sunde fornuft kan du undgå hvepsestik. Her et par gode råd:

  • Vær opmærksom på hvepse, når du spiser og drikker udendørs.
  • Dæk mad og drikkevarer til. Specielt dåser, som hvepse kravler ned i.
  • Brug ikke kraftigt duftende deodoranter, parfumer og hårspray. 
  • Undgå blomstermønstret og stærk farvet tøj.
  • Pas på, når du slår græs samt klipper hække og buske.
  • Pas på, når du går med bare fødder. 
  • Dæk skraldespande godt til.

Slip af med hvepsene

Vil du undgå hvepsestik er det naturligvis bedst med bekæmpelse af hvepse i og omkring hus og have. Pas på hvis du forsøger at gøre det selv. De fleste vælger at kontakte et firma, der tilbyder professionel skadedyrservice, som hurtigt og effektivt kommer hvepsene til livs, så du kan nyde en hvepsefri sommerfrokost på terrassen.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip