Slut med knofedt og ovnrens: Elisabeth har fundet genial og nem måde at gøre ovnen ren - PAS PÅ

Skrevet af Ronja Ryde

17/09/2014
Elisabeth Jensen har muligvis lige revolutioneret vores måde at gøre ovnen ren på. Resultatet er gået viralt.

Mest læste i dag

OPDATERET: VI SKAL ADVARE MOD DEN NÆVNTE METODE, SOM KAN GÅ GRUELIG GALT - LÆS MERE HER.

Elisabeth Jensens ovn var blevet rigtig ulækker. Der var indgroede pizzarester og udsmattet lasagne fra rigtig mange måltider. Så den norske kvinde besluttede sig for at gøre ovnen ren. Men først rådførte hun sig lige med en amerikansk ven, som mente, han havde et godt trick.

LÆS OGSÅ: Advarsel mod "ren-ovn-trick": Jysk mor ligger i koma

Resultatet oversteg alle de forventninger hun nogensinde kunne have haft til rengøring af en ovn.

Elisabeth Jensen lagde et før- og efterbillede af den nu skinnende rene ovn på Facebook. Da hun kort efter mødte på sit arbejde, fik hun et chok. Billedet med det simple trick var blevet delt af flere tusinde nordmænd.

LÆS OGSÅ: Fem ting du kan spise dig yngre med

Sammen med billedet har hun lagt opskriften op:

"Tænd ovnen på 150 grader om aftenen

1. Sæt 2,5 dl salmiak i en ildfast beholder
2. Sluk ovnen
3. Kog en liter vand
4. Sæt salmiakken øverst, og vandet nederst
5. Luk lågen igen og vent til dagen efter
Så tager du salmiakken ud, bland med to tsk. rengøringsmiddel. Vask, bling bling.”

LÆS OGSÅ: 5 ting du kan bruge æggeskaller til

Elisabeth Jensens ovn-tip er i skrivende stund blevet delt 6556 gange, siden hun lagde det op 13. september.

Over for den norske avis Finnmark Dagblad uddyber hun opskriften således:
"Varm ovnen op til 150 grader, så den bliver godt varm, om aftenen. Derefter hælder man 2,5 deciliter salmiak i en skål, der kan tåle varme. Kog en liter vand i en elkedel. Hæld vandet i en ildfast skål. Sluk ovnen. Sæt risten midt i ovnen. Stil skålen med salmiak overst i ovnen. Vandet stiller du nederst. Lad det stå over natten med lågen lukket."

LÆS OGSÅ: Lær at skrælle æbler, kartofler og andre grøntsager på to sekunder

- Det, der sker, er, at vanddampen blander sig med gassen fra salmiakken. Så står det og godter sig i det varme rum over natten, og så bliver fedtet helt blødt, siger Elisabeth Jensen.

- Næste dag, da jeg skulle vaske ovnen, tog jeg salmiakskålen ud. Jeg tilføjede lidt sæbe i skålen. Derefter blandede jeg det med lidt varmt vand fra hanen, siger hun.

Derefter skrubbede hun løs, og det tog kun en halv time at få ovnen skinnende ren.

LÆS OGSÅ: Dette frække råd får din hovedpine til at forsvinde

Elisabeth Jensen har prøvet sig frem med stort set alle former for ovnrens og andre rengøringsmidler.

- Men man skrubber og skrubber, og indånder en helt masse gasser. Her har salmiakken gasset færdig i løbet af natten. Man får ikke den stank, som ellers kendetegner salmiak. Jeg følte mig slet ikke forgiftet undervejs, siger kvinden med den nu meget berømte, rene ovn.