Ti råd, der heler dit hjerte: Sådan kommer du dig over et kærestebrud

Stinne Jakobsen

|

08/12/2014
Julen er kærlighedens tid, siger man - men ikke for alle. Er du blevet forladt er der hjælp at hente her.

Dagens topnyheder

Din kæreste har slået op, du er ulykkelig, i chok og kan slet ikke se, hvordan du nogensinde skal blive glad igen. Alt er ødelagt og du føler dig som en fiasko.

Det er en stor sorg at blive forladt af den, man elsker, men der er nogle ting, man kan gøre for at lindre smerten i den svære tid, der går indtil ens hjerte er helet igen. For du bliver OK, stol på det. Disse råd kan hjælpe dig på vej.

Sådan kommer du videre efter et kærestebrud

1) Forandring fryder
Det er, når vi er i krise, vi udvikler os, så se din sorg som en mulighed for at komme et meget bedre sted hen i dit liv, end du var før og under dit forhold.
Der skal altid to til et brud, og du må ikke give dig selv skylden alene, men du må godt se på om der er ting, du måske kan gøre anderledes næste gang, du er i et forhold. I stedet for at tænke at du har spildt din tid, så lav en liste over alt, hvad du har lært af jeres forhold på godt og ondt.

2) Bloker ham på Facebook
Det er ikke nok at slette ham som ven, for så kan du stadig lurer på hans profil og se billeder af hvor sjovt, han har det med vennerne og ups - var der ikke lige en pige på det der billede, du ikke kendte?? Og hvorfor liker han hende den lyshåredes billede, de kendte da vist ikke hinanden for to uger siden.. du forstår, hvad vi mener ikk?

3) Fjern minderne
 Jo mindre, du lader ham fylde i din bevidsthed, jo hurtigere kommer du over ham. Derfor skal du også lige tage en runde i dit hjem og fjerne de minder om ham, der giver dig ondt i maven. Hvis du ikke vil smide billeder, gaver og billetten fra den koncert, hvor I kyssede hinanden for første gang helt ud, så gem dem langt væk i en kasse på loftet indtil du er følelsesmæssigt parat til at se på dem igen.

4) I skal ikke være venner
Medmindre der er børn involveret, er der ingen grund til at blive venner lige efter bruddet. For i virkeligheden er det jo ikke hans venskab, du ønsker, du vil bare have ham tæt på dig og se, om I ikke kan blive kærester igen. Det duer ikke. Tag en kold tyrker og vent til du med sikkerhed er ovre ham og se så, om du stadig har lyst til at have ham i dit liv.

5) Brug tid med folk, der elsker dig
I tiden lige efter bruddet er det særlig vigtigt, at du omgiver dig med mennesker, som elsker dig for den du er inderst inde, og som du stoler på. 
Mange vil nemlig begynde at lede efter fejl hos sig selv, når de bliver forladt: Hvorfor er jeg ikke god nok, sjov nok, pæn nok, spændende nok til ham/hende?

Og det med at du er god nok, skal dine gode venner og familie være der til at minde dig om igen og igen, for sandheden er jo, at der ikke er noget i vejen med dig som menneske. Der var noget i vejen af konstellationen af jer to som par.
 Men det må du også gerne græde over, bare husk at have nogen til at pakke en dyne rundt om dig, når du sidder der i hjørnet med mascara ned ad kinderne. Og måske er dine venskaber blevet endnu stærkere, når du kommer ud på den side, og det er trods alt en positiv ting at få ud af bruddet.

6) Kom ud i naturen
Kom udenfor, brug naturen og se at verden står der endnu. Gå nogle lange ture og se på smukke ting, det er rigtig god terapi, men det bedste er at få pulsen op og rase ud fysisk. Du kommer i form, får frigivet endorphiner i hjernen, bliver dejligt fysisk træt og kommer til at tænke på noget andet end din eks-kæreste.

7) Se verden på en ny måde
Prøv at vend dine tanker om. Når tanker om bruddet fylder alt i løbet af din dag så tænk for eksempel på, hvor små vi er i universet. Nogle gange kan noget så simpelt, som at se et billede af jordkloden taget udefra rummet være en hjælp til at sætte vores problemer i perspektiv. Det kan nemlig være svært at forstå, at der på den runde kugle bor mennesker i lande, som slås om magten og kører i rutsjebaner og har kærestesorger og bygger hoteller til hunde, osv. Nogle gange kan det hjælpe en lillebitte smule at se det absurde i selve vores eksistens.


8) Følelser forandrer sig hele tiden

Prøv også at tænke tanker som, at mange har det ligesom dig, og at ingen følelse er statisk, men at det vi føler forandrer sig hele tiden. Det betyder, at du måske om en time har det bare en lille smule bedre, end du har det lige i dette øjeblik, og bare den tanke kan hjælpe på humøret, så gør dig umage med at lægge mærke til forandringerne.

9) Skriv breve til ham - men send dem ikke
Skriv skriv skriv, alle de tanker, du går rundt med indeni. Alle de samtaler du fører med ham inde i dit hoved. Alle de ting du ville sige til ham, hvis han stod overfor dig, den måde du har lyst til at skælde ham ud, skriv det hele ned, så det ikke fylder dit hovede. Skriv også alt, hvad der irriterede dig ved ham ned. ALT!
På den måde kan du også gå tilbage og læse, hvad du har skrevet tidligere og få et bevis for, at du er kommet et stykke videre end dengang, du bare havde lyst til at stå på lur udenfor hans hoveddør og smide en håndgranat efter ham.

10) Vær en god person
Du er en god person, så bliv ved med at være det. Hvis du pludselig begynder at gøre dumme ting for at få hævn over din eks-kæreste, så er det i sidste ende dig selv, du straffer. Selvom man får en umiddelbar tilfredsstillelse, vil man hurtigt få det skidt med sine egne handlinger, hvis man handler i affekt, og du kan risikere, at folk omkring dig mister respekten for dig og tilliden til dig. Opfør dig med værdighed i din sorg og hold dramatikken på et minimum, så det ikke stjæler den energi, du i forvejen ikke har for meget af efter et brud.

Og allervigtigst: ELSK DIG SELV!
Men hvis alle de her snusfornuftige råd, bare ikke er, hvad du har brug for lige nu, så prøv det her:
 Giv din eks-kærestes nummer til alle de mænd i byen, der spørger om de må få dit (medmindre du gerne vil se dem igen altså), så kan han ligge og rode med alle de opkald fra mænd, der spørger efter dig! Hævnen er sød!