Tekst til 40 års fødselsdag

40 års dagen er ikke bare en stor dag for mange – for nogle er den også lidt vemodig, hvorfor det kan være svært at finde på en god tekst til 40 års fødselsdag, når kort og taler skal skrives.

De 40 år repræsenterer starten på et nyt kapitel – livet som midaldrende – hvorfor det ofte er her, at der opstår en eller anden form for midtvejskrise, og det kan derfor føles som et grænseoverskridende tidspunkt i livet.

Derfor skal man være lidt gelinde, når man skriver en tekst til 40 års fødselsdag, men det betyder ikke, at kortet eller talen ikke kan være sjov, og her kan du se, hvordan du får lavet en rigtig god tekst, hvad enten det ene eller det andet.

Tekst til 40 års fødselsdag

Livet omkring de 40 betyder ofte, at der er kommet børn til, at man ikke får set vennerne så meget som man gerne vil og at hverdagen er gået op i job og familie. 

Og selv hvis man ikke hører til dem, der er indtrådt i vovse, villa, webergrill og stationcar -tilstanden, er der sjældent så meget festivitas som i tyverne og trediverne, og mere en følelse af hverdagstrummerum.

Ofte er det også her, at folk opdager, at det ikke kun er fødselsdagen der er blevet rund – det er taljen ofte også.

Gode råd til teksten

De 40 år er også typisk der, hvor mennesker kigger tilbage på deres liv, og måske på alt det, som de ikke nåede, og som de altid havde troet at de ville nå, inden de fyldte 40 år. 

Det kan resultere i panik eller sørgmodighed, og derfor er det en god idé at minde fødselaren om alt det, som han eller hun har opnået samt alle de muligheder der er for fremtiden, og humor er en god måde at lette stemningen på, såfremt den er lun og ikke ondskabsfuld.

Det kan godt være, at klicheen hedder fyrre, fed og færdig, men der er mange måder at lege med den og ændre den, så den kan eksempelvis blive til:

”Fyrre, frisk og fyrig.”
”Fyrre, fræk og forførende.”
”Fyrre, fit og festlig.”

Det er selvfølgelig vigtigt med en personlig tekst til 40 års fødselsdag, men teksten kan sagtens krydres med andres erfaringer og ord, om at runde det skarpe hjørne, uden at det bliver upersonligt, så gå endelig på jagt efter:

  • Citater
  • Digte
  • Visdomsord
  • Vers
  • Talemåder

Her gemmer sig nemlig mange guldkorn og kloge ord, der er værd at huske i forbindelse med det at fylde år, og du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken, for at sige eller skrive noget sjovt eller eftertænksomt.

Det kan være citater som disse:

”Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt.” – Ingrid Bergman

”Alder spiller ingen rolle, medmindre man er en ost.” – Billie Bruke

”For mig er gammel alder altid 10 år ældre end min.”– John Burroughs

”Det er ikke lysene, der er for mange – det er kagen der er for lille.” – Maria Kohinoor Larsen

Sådan kommer du i gang med at skrive

Start med at lave et skelet for, hvordan talen eller teksten skal se ud.

  • Humoristisk indledning om alder.
  • Højdepunkterne i fødselarens liv indtil videre – karriere, børn, rejser, parforhold og succeser.
  • Fødselarens fordele – hobbies, interesser og talenter.
  • Fremtidens muligheder – hvad ser du frem til at følge med i fra sidelinjen – tacklingen af teenagere, fødselaren får mere tid til sig selv og sine drømme, når ungerne i fremtiden flyver fra reden.
  • Humoristisk afslutning omkring alderen eller fødselaren og gerne med gode råd om det nye årti, som han eller hun er på vej ind i.

Når først du har skelettet på plads er det bare at få fyldt på. Start med at lave stikord for hvert afsnit/kategori og bestem dig for, hvilke temaer eller ting der passer bedst ind i teksten.

Herefter kan du lade pennen flyde.

Citater digte med videre kan sagtens bruges undervejs, men er særligt gode i indledning og afslutning.

Læg eksempelvis ud med eller afslut med sådan noget som:

”Midtvejskrisen kommer, når man opdager at ens tøj er ældre end ens barn.”

”Fyrre er blot 32 år + moms.”

”Fyrre betyder 30 år + 10 års erfaring.”

”Inde i enhver ældre person er en yngre person, der undrer sig over, hvad der skete.” 

”Det er muligt, at der er mindre plads i bukserne ved de fyrre end ved de tredive, til gengæld er der fint råd til at lægge dem ud”.

 

Dagens Gossip