08/01/2019
Torsk i ovn
Sådan steger du torsk i ovnen.
Torsk er smagfuld fisk, hvis den bliver behandlet rigtigt, når du tilbereder den. Med denne opskrift på torsk i ovnen, går du ikke galt i byen.

Dagens topnyheder

Torskens delikate hvide kød kan enten være en rigtig lækker oplevelse eller en tør og kedelig omgang.

Torsk i ovn

Da torsken er i den dyre ende, er det rigtig ærgerligt at komme til at ødelægge den, uanset om den er købt i supermarked eller hos fiskehandleren.

Derfor skal man tænke på en torsk, og meget anden fisk for den sags skyld, på samme måde som, hvis man står med en god rød bøf. 

Jo bedre kvalitet fra start, jo bedre resultat i den sidste ende, så kig efter et godt og tykt stykke, der er så friskt som muligt.

Sikr dig også gerne, at torsken stammer fra bæredygtigt fiskeri – det gør intet for smagen, men det gør, at du også har mulighed for at nyde en fisk som torsken i fremtiden.

Og ligheden med røde bøffer ophører ikke der.

Fisken skal nemlig også behandles med samme opmærksomhed og nænsomhed som en bøf behandles.

Det betyder eksempelvis, at man ikke skal stege den helt igennem for at få det bedste resultat. Det er ikke det samme som, at det ender med at være varm sushi, og du slipper for en tør og trist oplevelse.

Opskrift på torsk i ovn

Opskriften rækker til 4 personer.

Ingredienser

4 store stykker torsk
4 spsk. optøet spinat
40 g smør koldt
2 spsk. citronsaft
1 spsk. kapers
¾ dl. hvidvin
En smule kværnet hvid peber 
Salt
4 store stykker stanniol
Pynt: Hakket persille

Fremgangsmåde

  1. Fjern evt. skind fra torsken eller bed fiskehandleren om at gøre det.
  2. Dup fisken tør med et stykke køkkenrulle.
  3. Læg en spiseskefuld spinat på et stykke stanniol der er stort nok til at kunne rumme fisk og fyld.
  4. Fold siderne op omkring, så der ikke kan lække væske ud.
  5. Læg et stykke fisk i hver pakke.
  6. Fordel hvidvinen i fiskepakkerne.
  7. Drys godt med salt på torsken.
  8. Dryp med citronsaft.
  9. Kværn hvid peber ud over fisken.
  10. Hak kapers groft og drys lidt over hver fiskepakke.
  11. Skær smørret i 4 lige store stykker og læg et stykke i hver pakke.
  12. Luk pakkerne godt til, og læg dem i et ovnfast fad.
  13. Varm ovnen op til 180 grader varmluft eller 200 grader almindelig ovn, mens fisken står og trækker.
  14. Bag torsken i ca.15 minutter.
  15. Tag torsken ud, og lad den trække i sin indpakning i yderligere 5 minutter.
  16. Hak persillen så fint som muligt.
  17. Portionsanret torsken, hæld væden over og drys med persille inden servering.

Tilbehør til torsk

Mange forbinder hovedsageligt torsk med kartofler, men der er mange andre lækre muligheder for at variere tilbehøret til torsk i ovn, så her får du et par forslag, hvis du gerne vil prøve noget andet.

Servér torsken med en grov salsa lavet af grøn peberfrugt, agurk, gule tomater, avocado og løg skåret i tern og overhældt med saften fra en lime og en smule salt og peber.

Torsken kan også serveres med kogt bulgur eller couscous i blandet forårsløg, rød peberfrugt og persille og evt. abrikos.

Eller med kogt ris rørt op med stegte porrer og stykker af aubergine og squash.

Disse typer tilbehør egner sig særlig godt, hvis torsken serveres i forårs- eller sommer månederne, da de ikke er tunge.

Du kan også vælge at servere torsken med ovnbagte grøntsager. Porrer og spidskål gør sig godt i denne sammenhæng eller du kan servere med dampede grøntsager som eksempelvis broccoli, rodfrugter eller grønne bønner.

Du kan også lave en kålsalat, der består af hakket hvidkål, der drysses med 1 spsk. salt, en smule peber samt 1 tsk. sukker og evt. 1 spsk. hele kommen.

Kram kålen med hænderne i skålen, indtil du ser en hvidlig væske i bunden. Skålen dækkes herefter til og får nu lov at trække et sted mellem 2 og 24 timer.

Disse typer tilbehør egner sig godt til efteråret eller vinteren, og den sidstnævnte kan ovenikøbet laves dagens før, hvis tiden er knap på selve dagen.

Og ellers er der jo selvfølgelig altid den traditionelle: Kartofler!

Giv de uskrællede kartofler et let opkog i ca. 5 min., skær dem i skiver, og kom dem derefter over i et ovnfast fad. Drys med salt, peber og smørklatter og giv dem ca. 30 min. i en 200 grader varm ovn.