Trylledej

Sådan laver man trylledej med salt, mel og vand.

Slip din kreativitet løs med trylledej og få 5 tips til, hvad du kan bruge den hårdføre dej til her.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når du leger med trylledej, og mulighederne er uendelige.

Det er naturligvis særligt oplagt omkring juletid, men faktisk kan trylledej sprede glæde hele året og rundt, og selvom det selvfølgelig er en oplagt aktivitet at udføre sammen med børn, behøver det ikke kun at foregå for børnenes skyld.

Trylledej

Der findes flere opskrifter på trylledej, og det er svært at komme til at kvaje sig med den, for den kan jo ikke spises, så alt, hvad du har brug for en let opskrift på en saltdej.

Hvilken du vælger afhænger af, hvor holdbar du ønsker at den skal være.

Bages dejen i flere timer på 100 grader holder den langt bedre, men det er ikke altid at små sjæle har tålmodighed til at vente 4 timer på at kunne få lov til at dekorere deres kunstværker.

Derfor kan det nogle gange være en fordel at skrue op for varmen. På den måde kan I komme i gang med at lege videre efter blot en halv times tid.

Uanset er trylle dej let at lave og tager kort tid i forberedelse, da dejen jo ikke skal hæve.

Opskrift på hurtig trylledej

Denne portion trylledej rækker fint til flere børn eller flere figurer og tager kun små 10 minutter at smide sammen.

Ingredienser:

  • 3 dl vand
  • 2 dl salt (af den fine slags)
  • 8 dl hvedemel

Fremgangsmåde:

Bland ingredienserne og ælt dejen godt sammen. Så snart den er fin og lind, er den klar til brug.

De færdige figurer lægges på bagepapir og bages i ca. 25 min ved 180 grader. Brug gerne varmluft.

Ultra holdbar dej

Opskrift 2 på Trylledej - Den holdbare

Antal portioner: 2   Forberedelses tid: 15 min (+ hviletid 60 min)  Bagetid: 4 timer

Ingredienser:

  • 4 dl vand
  • 2 dl salt (af den fine slags)
  • 8 dl Hvedemel

Fremgangsmåde:

Bland ingredienserne godt sammen og ælt dejen til den får en konsistens som modellervoks. Denne dej skal have lov til at hvile i en time i rumtemperatur på køkkenbordet.

Tildæk den med et viskestykke eller lignende, så den ikke tørrer ud.

Når tiden er gået formes figurerne og lægges på en bageplade iklædt bagepapir.

Sæt dem i en kold ovn og bag dem så til de begynder at tage farve. Det tager i omegnen af 4 timer eller lidt længere, hvis kunstværkerne er meget tykke.

Uanset, hvilken opskrift du vælger, kan trylledejen sagtens holde sig helt op til et par uger i køleskabet, hvis den ellers opbevares rigtigt.

Det vil sige, at du skal putte den i en plastpose, så den ikke tørrer ud.

5 tips der gør trylledej til en leg

1. Lav ikke figurer for tykke

Figurerne holder bedre under bagning, hvis de ikke er så tykke, og de bliver bagt hurtigere. Figurere bør ikke fylde mere end 3-4 cm for det bedste resultat.

2. Laker figurerne for bedre holdbarhed

Det er et almindelig kendt trick, at en gang lak holder på faconen, da figurerne ikke kan undgå at blive bløde med tiden. 

Det skyldes at saltet tiltrækker fugt, og det er der ikke så meget at gøre ved andet end at lakere.

Dog skal du ikke lakere hele figuren. Efterlad en bar plet på bagsiden af figurerne. Så kan fugt nemlig få mulighed for at slippe ud. 

3. Brug småkageformen til julepynt

Det er ikke så ofte at formene til julekagerne bliver luftet, så her er en lejlighed mere til at hive dem frem.  De er nemlig rigtig velegnet til at skabe flot pynt af trylledej til juletræet.

Det kan være lidt svært for børn at styre det med tykkelsen – og det kan være et problem, hvis figurerne skal hænges på et juletræ.

Med kageudstikkerne kan du styre tykkelsen og resten af familien får så glæden ved at udsmykke hver deres personlige julepynt. Det kan ligefrem blive en hyggelig tradition år efter år.

Det er selvfølgelig ikke kun ved juletid, du kan lave dekoration af trylledej til at hænge op eller at sætte på bordet. Andre sæsoners festligheder som Halloween, fastelavn og påske er også oplagte. 

Du kan endda lave billige og sjove bordkort til livets forskellige festlige lejligheder. Det kræver blot lidt tid og tålmodighed, hvis der er mange gæster.

4. Maling af trylledej

Det bedste resultat fås med akrylmaling, selvom det måske ikke det mest børnevenlige. Faktisk kan figurer de er lakeret og malet med den rigtige maling holde sig i årevis.

 

Dagens Gossip