Engelsk Bulldog

Skrevet af webmaster

324 uger siden

|

02/03/2018
Engelsk Bulldog
Den engelske bulldog er kendt for sit skønne ansigt og til tider dovne natur - Foto: Shutterstock
Engelsk Bulldog - Historie og anvendelse

Dagens topnyheder

Den Engelske Bulldog er en meget anderledes hund i dag - end dens forfædre var. 

Engelsk Bulldog blev opdrættet i England og stammer fra gamle typer Mastiff-hunde. Racen er nævnt første gang i 1500. På det tidspunkt blev hundene anvendt til "bull baiting", hvilket betyder at hunden bider sig fast i tyrens næse og rusker den kraftigt.

Bull baiting havde faktisk det formål at gøre tyrens kød mere mørt, og i mange år havde områder af England love der påbød, at tyre skulle "baites", før de blev slagtede.

Udover det var det en populær tilskuersport i en tid, hvor der ikke fandtes  professionel sport, tv-shows, film eller videospil. Den vrede tyr ville kaste hunden op i luften med sine horn, til stor glæde for tilskuerne. Der blev vædet om udfaldet af kampene.

I 1835 blev denne brutale kampform forbudt i England, efter mange års kontrovers. På det tidspunkt var Bulldogen ikke en kærlig følgesvend. De mest aggressive og modige hunde var blevet opdrættet selektivt i generationer for at være "bull-baiters". De levede for at kæmpe mod tyre, bjørne og alt andet, der blev sat foran dem. Det var alt, hvad de kendte til.

På trods af dette beundrede mange mennesker Bulldogens udholdenhed, styrke og vedholdenhed. Disse beundrere besluttede at redde racens udseende og opdrætte dem til at have et sødt, blidt temperament i stedet for den aggression, der var nødvendig for kamp.

Og så blev den Engelske Bulldog opdrættet. Dedikerede opdrættere begyndte at udvælge de hunde, der havde et underkastende temperament, til videre avl. Aggressive og neurotiske hunde fik ikke lov til at reproducere. Ved at fokusere deres opmærksomhed på Bulldogens temperament, forvandlede disse opdrættere Engelsk Bulldog til den blide, kærlige hund, vi kender i dag.

I 1864 stiftede man en Bulldogklub, som dog kun holdt i 3 år, men i den periode blev den første standard for racen nedskrevet, og i 1875 blev The Bulldog Club INC  dannet i England, og den eksisterer stadig  i dag.

Engelsk Bulldog var almindelige i Danmark omkring 1900 hundrede tallet, og i 1908 blev Bulldog-Klubben stiftet i Danmark.

På grund af hovedets og forpartiets størrelse har Engelske Bulldogs svært ved at føde. De fleste kræver kejsersnit for at føde deres hvalpe. Det er ikke tilrådeligt for uerfarne at forsøge at få hvalpe.

Karakteristika for Engelsk Bulldog

  • En Engelsk Bulldog er en kærlig familiehund.
  • Den kan fint leve i en lejlighed.
  • En Engelsk Bulldog holder sig for det meste tæt ved sin ejer.
  • På trods af dens fortid som kamphund er den moderne Engelske Bulldog en børnevenlig hund.
  • Den er venlig overfor andre mennesker.
  • En Engelsk Bulldog har tendens til at være aggressiv overfor andre hunde.
  • Bulldoggen bliver også aggressiv, hvis nogen kommer i nærheden af dens fyldte madskål.
  • En Engelsk Bulldog hiver efter vejret og og snorker. Racen har også en tendens til at lide af søvnapnø. 
  • En Engelsk Bulldog savler.
  • Den gennemsnitlige levealder for en Engelsk Bulldog er 8 – 10 år.

Fakta om Engelsk Bulldog

Oprindelsesland: Storbritannien. 

Størrelse: Skulderhøjden er 35-40 cm. 

Vægt: Hanhunde vejer ca. 25 kg. Og hunhunde ca. 22-23kg. 

Farver: Ensfarvet rød i forskellige nuancer, fawn eller brindlet med eller uden sort maske eller hvide aftegninger. 

Andre navne: Dens internationale navn er Bulldog, men i Danmark kaldes den Engelsk Bulldog.

Type: Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde 

Mentalitet og temperament

Når du betragter en moderne Engelsk Bulldog, så er det svært at forestille sig, at dette blide væsen faktisk kunne bringe en tyr i knæ for mindre end 200 år siden. 

I dag har denne hund nemlig ry for at elske at blive nusset på maven, og selv om den som hvalp er en energisk lille bølle, så vil den som voksen meget hellere slappe af, og den foretrækker en eftermiddagslur fremfor en lang gåtur i parken. Den Engelske Bulldog bliver ofte beskrevet som doven, hvilket ikke er helt korrekt. En Bulldog har bare brug for at se et formål med en aktivitet. Den vil adlyde dine kommandoer, den gør det bare i sit eget tempo (hvilket kan vare lidt længere, end du regner med). Det betyder ikke, at den er uintelligent. Der er mange Engelske Bulldogs, der har opnået det højeste niveau i lydighedstræning og i agility-konkurrencer.

Bulldoggens udseende er dens eneste fortrin, hvis du er på jagt efter en vagthund. Men den har bestemt mod, når den opfordres til at forsvare familiens ejendom. Dens stærke krop og massive hoved vil uden tvivl afskrække enhver indbrudstyv.

Den Engelske Bulldog er en af de mest elskværdige, afslappede hunderacer. Den er legesyg, elskelig og loyal. Den er god sammen med børn og har en engels tålmodighed, når børn vil kramme den og kravle rundt på den.

De fleste Engelske Bulldogs kan kontrolleres sammen med andre hunde, omend specielt hanhunde har en tendens til at være aggressive overfor andre hunde, men der findes eksemplarer indenfor racen, som ikke ønsker at dele deres hjem med andre arter. Det vil være klogt at introducere Bulldoggen til katte allerede som hvalp.

Den er primært som familiehund, en Engelsk Bulldog scorer godt, og den vil belønne  dig med mange års hengivenhed og godt helbred til gengæld for din omsorg og venskab.

Engelsk Bulldog hvalpe

Hvalpens opdragelse og pleje

Bulldoggen er stædig og kan være en udfordring at træne. Godbidder og positiv forstærkning er de eneste to metoder, der bør anvendes til denne race, da en hård hånd ikke giver resultater.

En Engelsk Bulldog er en hund, der er meget dedikeret til rutine og struktur i deres daglige liv. Den bliver ofte ulykkelig, når noget afviger fra dens daglige rutine. De fleste Bulldogs er ikke så glade for forandring. Dette kan handle om de mindste ting,  såsom at flytte møbler rundt i huset. Derfor er det meget vigtigt i opdragelsen af en Engelsk Bulldog at lade den vænne sig til forandringer. Lad din hvalp få så mange erfaringer som muligt på et tidligt stadium ved at lade den vænne sig til kontakt med andre mennesker, gå tur forskellige steder og så videre.

Hvis en hvalp ikke lærer, at den ikke skal springe op på dit skød, så vil det ikke være Bulldoggens fejl, hvis det bliver en gene, når den meget tungere voksne Bulldog gør det samme. Så tænk over fra starten, hvad du ønsker fra din voksne Bulldog, for alt, hvad der er tilladt som hvalp, vil fortsat være tilladt, når den bliver voksen - ifølge den Engelske Bulldogs logik.

Mad: På trods af Bulldoggens generelle afslappede attitude er agression i forbindelse med fodring et problem for mange Bulldogs. Den elsker at spise, og gud nåde og trøste den der vover at røre dens mad eller forstyrre dens middag! Familiens mindre børn bør lære fra begyndelsen, at de under ingen omstændigheder nærmer sig dens madskål, og andre husdyr bør ikke fodres i nærheden af en spisende Bulldog!

Fødevarer, der kan forårsage luft i maven, bør undgås, da den Engelske Bulldog prutter en del fra naturens hånd. Fødevarer, der giver luft i maven, omfatter sojabønner, ærter, bønner, mælkeprodukter og fede eller krydrede fødevarer.

Kogte ben, der kan sætte sig fast i halsen, bør aldrig gives til en Bulldog, og den bør altid have frisk vand til rådighed.

Motion: En Engelsk Bulldog skal helst gå et par ture hver dag i et roligt tempo, da den har tendens til overvægt, men den har ikke brug for masser af aktivitet. Faktisk bør den ikke motioneres for hårdt i varmt vejr, da den har åndedrætsbesvær fra naturens hånd, som forværres i varmt vejr. En tilstand af ophidselse, specielt i varmt vejr, kan være dødelig, og derfor bør denne hunderace ikke dyrke kraftig motion, men dens muskler bør altid bevares top tonede.

Pelspleje: Fem minutters daglig børstning og en aftørring med en fugtig klud vil få din Engelske Bulldog til at føle sig i topform - og se ud som en hund i topform. 

Den Engelske Bulldog er generelt en ren hund. Folderne i ansigtet bør dog smøres dagligt med  vaseline og derefter tørres af med en vatrondel, for at skabe en barriere imod tårer og undgå hudløshed.

Området under haleroden kræver samme opmærksomhed. Og en lille påsmøring over næsen dagligt (som du skal lade tørre ind) forebygger hård, skorpet hud.

Tånegle (specielt ulvekløerne) bør tjekkes hver uge for at sikre, at de ikke er blevet for lange og har brug for klipning.  

Specielle behov: En Engelsk Bulldog kræver et godt socialt liv som familiens ubestridte midtpunkt.

Engelsk Bulldog foreninger og andet

Bulldog-Klubben er Danmarks ældste specialklub under Dansk Kennel Klub, stiftet 1. januar 1908. Klubbens medlemsblad "Bulldogbladet" udkommer 3 gange om året, i februar, juli og november.

Du kan besøge Bulldog-Klubben her: bulldogklubben.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=576&lang=da

Hunderacen Engelsk Bulldog er registreret i FCI  som tilhørende Gruppe 2 – Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde.

Du kan hente racestandard for Engelsk Bulldog her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=539

Læs mere om Fransk Bulldog og Rottweiler her.