Forskning afslører: Irriterende mødre får succesfulde døtre

Foto: Shutterstock

Har din mor været både krævende, irriterende og blandet sig meget i løbet af din opvækst? Så skylder du hende en stort tak.

Båndet mellem mor og datter er oftest utrolig tæt.

Men ligeså stor kærligheden kan være, ligeså højt kan bølgerne gå – især i datterens teenageår, hvor de to ofte må krydse klinger.

Mange kvinder kan sikker genkalde sig, hvordan deres mødre har været både irriterende, krævende og på nakken af én i løbet af ungdomsårerne.

Som ung teenagepige har man sikkert følt, at ens mor blandede sig alt for meget, satte alt for mange krav og slet, slet ikke kunne sætte sig ind i ens komplicerede ungdomsverden.

Men tilhører du én af de kvinder, som har haft en irriterende mor, mens du voksede op, så skylder du hende faktisk en stor tak.

For mens du har bandet over alle de gange, hun har bedt dig rydde op på dit værelse, være tideligt hjemme fra byen, tage af bordet og passe dine lektier, så har hun faktisk været med til at skubbe dig i den helt rigtige retning.

Forskning viser nemlig, at din mor havde ret, og at døtre til ’irriterende’ mødre har større chance for at lykkes i livet.

Det er et amerikansk forskningsstudie fra The University of Essex, der i årerne 2004-2010 har fulgt 15.500 piger i aldrene 13-14 år.

Efterfølgende er forskerne nået frem til den konklusion, at de døtre, der har fået stillet mange krav af deres mødre, har en større tendens til at videreuddanner sig, ligesom risikoen for arbejdsløshed mindskes.

Læs også

Far finder et håndskrevet brev i handskerummet på sin datters bil - får ondt i hjertet, da han læser det

Man har også konkluderet, at døtre med krævende mødre har mindre risiko for at blive gravide i deres teenageår.

Det understreges, at begge forældres forventninger og krav er med til at påvirke døtrene, men hos studiets frivillige forsøgspersoner, har mødrene ofte vist sig som den mest engagerede forælder, og derfor er det i disse tilfælde moderens krav og forventninger, som har størst indflydelse.

I studiet er man også nået frem til, at genstridige teenage-døtre ikke nødvendigvis er sværere at give sine gode intentioner videre til.

- I mange tilfælde gør børnene det, som de synes, er mest bekvemt for dem selv, selvom det er imod forældrenes vilje. Men det er faktisk sandsynligt, at forældrene har påvirket dem ubevidst, lyder det fra Ericka Rascon-Ramirez, der er én af forskerne bag studiet.

Så selvom man har en datter, der både råber og skriger af sin mor, og selvom døren til teenageværelset bliver smækket igen og igen, så betyder det ikke, at hun er sværere at nå.

For selvom din datter ikke umiddelbart lader til at lytte, så mener forskerne alligevel, at moderens skrappe - men gode - intentioner nok skal påvirke datteren i længden, så længe man som mor står fast på at være tilstrækkelig ’irriterende’.

 

Dagens Gossip