325 uger siden

|

26/02/2018
Rottweiler
Alt om Rottweileren
Rottweiler - Historie og anvendelse

Dagens topnyheder

Historiske optegnelser i det antikke Rom indikerer en stærk sandsynlighed for, at Rottweileren nedstammer fra de kvæghunde, som var populære hunde i Rom. 

Disse kvæghunde var stærke, barske, pålidelige og villige arbejdere, der var præget af ekstrem intelligens og stærke hyrdeinstinkter, kombineret med et udpræget instinkt for at passe på og beskytte deres områder.

De romerske legioner tog på lange felttog for at erobre og beskytte de forskellige dele af det udstrakte romerske imperium. De romerske hære brugte kvæghunde til at bevogte og hyrde de nødvendige dyr, der fulgte dem på deres felttog, for at forsyne deres hære med mad. Kvæghundens Mastiff-natur var særligt velegnet til at passe på både deres fødevareforsyning og hele deres lejr.

Denne kvæghund drev kvæg fra Rom til mange forskellige lande. Tyskland smed den romerske legion ud omkring år 200 e.Kr., og kvæghundene blev efterladt i de romerske provinser i det sydlige Tyskland. Forskere og historikere siger, at de romerske kvæghunde blev krydset med de lokale hunde. Blodlinjerne fra de romerske legioners hunde blev nu en del af den lokale hundpopulation.

Den tyske lokalbefolkning så potentialet i de store mastiff-lignende kvæghunde. De Mastiff-lignende hunde nedstammer fra den nu uddøde Molossus. British Museum har en original græsk skulptur af en Molossus vagthund, der er kendt som Jennings hunden. Molosserne blev brugt i arenaer, som vagthund for private hjem og til at transportere slagterens kød. Moderne racer, der har Molosser som forfædre er Berner Sennenhund, Sankt Bernhardshund, Pyreneerhund, Rottweiler, Grand Danois, Grosser schweizer Sennenhund, Dogue de Bordeaux og Newfoundlænder.

Byen Rottweil blev grundlagt af romerne i år 73 e.Kr., og er beliggende i den sydvestlige del af Tyskland. I 1900 var Rottweil-distriktet blevet et vigtigt kvægbesætningsområde. De romerske kvæghunde havde nu bevist deres evner til at beskytte kvæg fra kvægrøvere og dyr, og også til at drive kvæget fra et område til et andet, men desværre svandt racen så meget, at tyskerne i år 1900 kun fandt én tæve i byen Rottweil. Tyskerne ønskede ikke, at deres Mastiff-lignende hunde skulle uddø. På dette tidspunkt kaldte tyskerne de nye mastiff-lignende kvæghunde "Rottweilers" efter navnet på byen Rottweil. 

Den ene tæve, der var tilbage i Rottweil i Tyskland avlede samme Mastiff-lignende hunde for at fortsætte racen. Efter flere års opdræt startede Tyskland sin egen klub med navnet DRK ("Deutscher Rottweiler-Klub". Klubben blev oprettet den 13. januar 1907. En anden klub blev dannet med navnet SDRK ("Suddeutscher Rottweiler -Klub ") den 27. april 1907. Det blev derefter til IRK (“International Rottweiler Club”).

I 1907 talte DRK omkring 500 Rottweilere i deres klub, og klubben ønskede at producere arbejdshunde (til politiet, militæret, og som vagthunde). IRK havde omkring 3000 Rottweilere i deres klub. De to klubber slog sig sammen og dannede ADRK (“Allegmeiner Deutscher Rottweiler Klub”), som nu er anerkendt i hele verden som den tyske Rottweiler Klub.

Da ADRK er "ejerlandet" har de eneret til at fastsætte, vedligeholde og ændre Rottweilerens racestandard.

Den første Rottweiler kom til Danmark i 1911, importeret fraTyskland til Københavns politi, og dermed startede racens popularitet i Danmark.

I dag anvendes Rottweileren som tjenestehund i Hjemmeværnet, i vagtselskaber o.l. Den er også blevet benyttet som førerhund for blinde og som narkohund, men de fleste Rottweilere er blot en god kammerat og familiens vagthund. 

Karakteristika for Rottweiler

  • Trofast og kærlig overfor familien.
  • Den er børnevenlig, men skal altid være under opsyn, når den er omkring børn.
  • En Rottweiler er intelligent og er meget nem at træne, hvis du er fast og konsekvent.
  • Rottweileren er reserveret overfor fremmede.
  • En Rottweiler kan være særdeles brutal og frygtindgydende i sit forsvar af sin familie.
  • En Rottweiler kan være aggressiv over for fremmede hunde.
  • Tidlig socialisering og træning er et must
  • Mange Rottweilere snorker. 
  • En Rotweiler skal minimum gå tur to gange 30 minutter om dagen
  • En Rottweiler lever fra 8 – 10 år

Fakta om Rottweiler

Oprindelsesland: Tyskland

Størrelse: Skulderhøjden for hanhunde er 61-69 cm og 56-63 cm for hunhunde

Vægt: 41-50 kg.

Farver: Sort med rustrøde aftegninger 

Andre navne: Hundens internationale racenavn er Rottweiler

Type:  Vagthund

Rottweilerens mentalitet og temperament

Rottweileren hører til blandt de ti mest intelligente hunde. Den elsker at blive trænet og let ved at lære, selv om den kan være stædig, hvis træningen ikke interesserer den.

En veltrænet Rottweiler er rolig og selvsikker. Den er typisk reserveret overfor fremmede, men aldrig sky eller bange. En Rotweiler udstråler en "vent-og-se" attitude, når den konfronteres med nye mennesker og nye situationer.

Når disse karakteristika integrerer sig, som de bør, er Rottweileren en naturlig vagthund med en afslappet opførsel, som ikke blot er succesfuld hos politiet, militæret og toldvæsnet, men også som familiens ven og beskytter. En Rottweiler kan være særdeles brutal og frygtindgydende i sit forsvar af sin familie. 

Hvis Rotweiler hvalpen vokser op sammen med børn og løbende lærer, hvad der er acceptabel opførsel overfor børn, så går hund og børn fint sammen. En Rottweiler har dog et naturlig instinkt til at hyrde og drive kvæg, og den vil muligvis forsøge at støde ind i et barn "for at drive flokken", hvilket, pga Rottweilerens størrelse, kan få små børn til at falde og slå sig. Derudover har nogle Rottweilere en stærk trang til at jage og fange sit "bytte", og hunden kan blive alt for ophidset, når børn løber rundt og leger. Overvåg ALTID din Rottweiler, når den er omkring børn.

Hvis du har en voksen Rottweiler, så må du introducere nye dyr, især hunde, meget forsigtigt. En Rottweiler kan være aggressiv over for fremmede hunde, især dem af samme køn som den selv. Under din ledelse vil din Rottweiler dog sandsynligvis lære at eksistere fredeligt med sin nye ledsager.

Rottweileren holder meget af at tilbringe tid i familien.

Hvalpens opdragelse og pleje

Det er vigtigt at kanalisere din Rottweilers magt- og beskyttelsestrang ved at sørge for tidlig socialisering og fast, fair, konsekvent træning og lederskab samt et regelmæssigt job at udføre. Rottweilers vil teste dig for at se, om du virkelig mener, hvad du siger. Vær specifik omkring hvad du beder den om at gøre, og efterlad ingen smuthuller, den kan udnytte.

Hvis du ikke magter dette, så kan Rottweileren blive en farlig hund - i stedet for den ledsagende vagthund, og gode familiehund, den kunne være.

Begynd at vende din Rottweiler til at blive børstet og undersøgt, imens den er hvalp. Håndter hans poter ofte, da hunde er sarte med deres fødder, og kig i dens mund og ører. Gør pleje til en positiv oplevelse fyldt med ros og belønninger, på den måde lægger du osse grunden til en nem undersøgelse ved dyrlægen og anden behandling, når hunden er voksen.

Mad: Hvis du ikke holder øje med, hvor meget din Rottweiler spiser, så har den en tendens til at overspise og tage på i vægt. Hvor meget den skal have at spise afhænger naturligvis også af, hvor meget motion, den får og om den er en arbejdshund eller ej. 

Motion: Rottweileren er en meget aktiv race, og den vil tage lige så meget motion, som du er villig til at give den. Den nyder at gå tur med familien. Et minimum er en halv timnes tur to gange om dagen, for eksempel morgen og aften. Glem ikke hundeposen til hundens høm-høm!

Pelspleje: Rotweileren har en middellang, hård, strid, tæt tilliggende pels med tyk underuld. Den beskytter effektivt mod nedbør, isolerer godt mod kulde og varme. Pelsplejen er særdeles overkommelig; En ugentlig gennembørstning for at fjerne løse hår og støv bør være nok. 

Denne hund fælder et par gange om året, og i disse perioder er det en god ide med en daglig børstning for at holde de løse hår under kontrol. Giv ham et bad, hvis det er nødvendigt.

Glem ikke at børste din hunds tænder to til tre gange om ugen for at fjerne belægninger. Daglig tand-børstning er endnu bedre, hvis du vil forhindre sygdomme i gummerne og dårlig ånde.

Specielle behov: Rottweileren er tidskrævende. Den har brug for rigelig daglig motion, tidlig socialisering, fornuftig opdragelse, træning og mental stimulering, hvis den skal udvikle sig til en god social familiehund.

Foreninger og andet

Rottweilerklubben blev stiftet i 1944 i Odense og fik samme år den officielle anerkendelse fra Dansk Kennel Klub. Klubben udgiver medlemsbladet Rottweileren ca. 4 gange årligt.

Du kan besøge Rotweilerklubben på netter her: rottweiler.dk/index.php/da/klubben/historien-hovedmenu

Rottweilere er registreret i FCI  som tilhørende gruppe 2: Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde 

Du kan hente racestandard for Rottweilere her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=199

Moderne Rottweilers har i dag træk fra Berner Sennenhund (korthåret pels) og Grosser schweizer Sennenhund (langhåret pels), der viser sig i deres blodlinjer.

Læs om flere hunderacer her eller gå direkte til SchæferhundStaffordshire Bull Terrier eller Golden Retriever.