Top 20: Verdens farligste dyr

Foto: Shutterstock

Til tider kan det være svært at skelne i mellem pelset nuttethed og ren ødelæggelse. Faktisk er mange af dyrelivets sødeste væsener samtidig nogle af verdens farligste dyr.

Du tror, at den lille kuglefisk er yndig? Det er den ikke – og du kommer til at holde vejret, hvis du rører den. For evigt. Hav det i baghovedet, mens du læser vores liste over verdens farligste dyr

Liste: Verdens farligste dyr

Nedenfor kan du se listen over de farligste dyr i verden:

20. Hvidhaj

Disse legendariske rovdyr har svært ved at skelne mellem det spiselige og ikke-spiselige. Den valgte metode? Prøvespisning. De prøver både bøjer, både, surfboards, mennesker, alt der flyder. I modsætning til, hvad mange tror, er de dog ikke menneskespisere. Mennesker har for mange knogler, og efter den første bid efterlader de dig typisk blødende ihjel i vandet. 

 

verdens farligste dyr nr 20 hvidhaj

LÆS OGSÅ: Verdens største haj

19. Sort mamba

Denne slange er en af de mest frygtede væsener i verden - eksperter har endda kaldt den “inkarneret død”. I Afrika er den kilden til en lang række myter og legender, og den er alment kendt for at være stærkt aggressiv, meget hurtig og for at angribe uden provokation. 

18. Afrikansk bøffel

Mens den aldrig succesfuldt er blevet tæmmet, spiller dette højst uforudsigelige væsen heller aldrig sød over for mennesker. Gennem Afrika er den kendt som “widowmaker” eller “den sorte død”, og er ansvarlig for flere dødsfald om året end noget andet større dyr på kontinentet. 

17. Giftfrø 

Pakket ind i fem centimeter farverig padde er der nok gift til at dræbe en hær af 20.000 mus. Det betyder, at med cirka 2 mikrogram, eller en mængde der svarer til størrelsen på et knappenålshovede, vil man kunne stoppe hjertet på et stort dyr. For at gøre ondt værre, ligger giften faktisk på overfladen af huden. Du kan med andre ord ikke røre den. 

16. Isbjørn

I modsætning til de andre dyr på listen, er verdens største kødæder ikke bange for dig. Den har ingen naturlige rovdyr efter sig og vil spise alt, der har noget med kød at gøre, inklusiv andre isbjørne. Selvom de typisk ikke spiser mennesker, skyldes det nok at der ikke er mange omkring dem de kan dræbe. 

15. Havhvepse

De dræber flere mennesker om året end hajer, krokodiller og stenfisk tilsammen, og er blevet kaldt “verdens giftigste dyr”. Dens gift er så stærk, at behandling i nogle tilfælde mest af alt består af genoplivning. 

14. Afrikansk løve

Mens mennesker generelt set ikke er på deres hit-liste, er nogle løver kendt for aktivt at opsøge menneskeligt bytte. Et kendt tilfælde er Tsavo menneskeæderne fra 1898, der maltrakterede og dræbte 28 sporarbejdere i Kenya over en periode på ni måneder. 

13. Boomslange 

De er relativt sky og angriber typisk ikke mennesker, men når det gør, bliver det rodet. En boomslanges blod er en hematoxin, der deaktiverer blodpropper. Med andre ord dør offeret langsomt, da offeret stille forbløder fra hver en pore i kroppen. 

12. Kuglefisk

Den er anset som en af verdens giftigste hvirveldyr, men samtidig er den en delikatesse i Japan. Dog vil kuglefiskens gift lamme dit mellemgulv og stoppe din vejrtrækning, hvis du ikke tilbereder den korrekt. 

11. Hyæne 

Mens disse rovdyr er varsomme over for mennesker i løbet af dagen, får piben en anden lyd efter solnedgang. Selvom hyæner har været kendt for at jage mennesker gennem tiden, har denne adfærd tendens til at stige ved krigstid og sygdomsudbrud, grundet deres stærke tiltrækning til menneskers lig. 

10. Komodovaran 

Ligesom isbjørne er komodovaraner ikke særlig kræsne. De spiser gerne alt fra fugle til vandbøfler til mennesker. Samtidig er de kendt for at grave lig op fra dybe grave. De uhyggelige rovdyr venter i smug indtil deres bytte viser sig, hvorefter de angriber, flår halsen ud og trækker sig tilbage mens offeret forbløder. Ligesom isbjørnene, skyldes deres lave antal drab nok det begrænsede møde med mennesker, samt at de kun behøver at spise én gang om måneden.    

9. Tsetsefluer 

Denne store blodsugende flue er den primære bærer af afrikansk sovesyge og er dermed indirekte skyld i at dræbe op til en kvart million mennesker hvert år. 

8. Leopard

De fleste dyr løber væk og gemmer sig når de er skadet - men ikke leoparder. Når disse farlige dyr kommer til skade, bliver de kun endnu farligere. Som om det ikke var nok, er de også utrolig stærke. Enhver der har set Discovery Channel ved, at de godt kan lide at skjule deres bytte. Med andre ord: de trækker døde antiloper med op i træer. 

7. Echis 

Mens den er ansvarlig for størstedelen af slangerelaterede dødsfald i verden, bruger denne hugorm en lignende hematoxin som boomslangen. Desværre foregår de fleste angreb i områder uden moderne hospitalsfaciliteter, og som resultat forbløder ofrene langsomt over flere uger. 

6. Brasiliansk vandreedderkop

Mød verdens giftigste edderkop, ifølge Guinness World Records. Hvad der gør denne edderkop så farlig, er dens tendens til at vandre - hvilket også er hvordan den har fået sit navn. De gemmer sig ofte i huse og biler i tæt bebyggede områder, især i dagstimerne. Det kan man ikke kalde en god kombination. 

LÆS OGSÅ: Verdens største edderkop

5. Blåringet blæksprutte 

Den er på størrelse med en golfbold, men lad dig ikke narre. Den indeholder nok gift til at dræbe 26 fuldvoksne mennesker og som du måske har gættet, findes der ikke en modgift.  Bliver din ven bidt må du hellere komme i gang med genoplivning, for du kan være sikker på, at inden for få minutter vil han være lam og kan ikke trække vejret. Moder natur viser midlertidig ingen nåde og offeret vil fortsat være ved bevidsthed de næste par timer, indtil giften er neutraliseret af kroppen. Dette forudsætter natuligvis, at man fortsat får kunstigt åndedræt. 

4. Flodhest

Selvom de er planteædere, er de samtidig stærkt aggressive og anset for at være en af de farligste dyr i Afrika. De er kendt for uprovokeret at angribe mennesker - og lader sig ikke stoppe af at ødelægge store køretøjer i processen. 

Top 3: Verdens farligste dyr

Så er du kommet til de farligste af de farlige dyr: Her er top 3!

3. Saltvandskrokodille

Den er øverst i fødekæden og er kendt for at spise alt fra vandbøfler til hajer. Når der skal skaffes føde gør saltvandskrokodillen brug af en teknik kaldet “death roll”, hvor den dræber ved at rulle byttet nådesløst igen og igen under vandet, indtil den drukner og går fra hinanden. 

2. Afrikansk elefant 

Elefanten er verdens største landdyr. Den kan være voldsomt aggressiv og har været kendt for at kunne trampe selv et næsehorn eller to ihjel. De er tilsyneladende i stand til at have vredesudbrud og deres aktiviteter, såsom at jævne hele landsbyer med jorden, har endda været tolket som hævngerrige.

1. Myg

Vi rykker nu fra en af verdens største dyr til en af de mindste. Trods dens lille størrelse er myggen samtidig verdens farligste dyr. Man har anslået, at myg overfører sygdomme til næsten 700 millioner mennesker årligt, hvilket resulterer i 2-3 millioner dødsfald om året. 

 

 

Dagens Gossip