Top 10: Danmarks største sø

Foto: Danmarks største sø

Her finder du listen over de største søer i Danmark. Den største sø er over dobbelt så stor som nummer to Esrum sø.

Danmark er kendt for sine mange øer, som giver et rigt dyreliv med mange vadeområder, der tiltrækker dyr fra hele verden.

Dagens.dk har lavet denne oversigt over Danmarks største søer:

10. Søndersø
Søndersø er en del af Maribosøerne og den største sø på Lolland. Søen dækker et areal på 8,52 km2 og det dybeste sted måler 5 meter.

9. Skanderborg sø

Foto: Skanderborg Sø

Søen blev skabt under den sidste isted for over 10.000 år siden. Skanderborg sø har et areal på 8,60 km2 og består af næsten to lige store bassiner med vand kaldet Store sø og Hylke sø, som er en del af Gudenåsystemet.

8. Filsø
Filsø ligger i Sydvestjylland og dækker et område på 9,15 km2. Filsø var engang Danmarks næststørste sø, men i slutningen af 1700-tallet begyndte de første tørlægninger af søen, så jorden kunne bruges til landbrug. 

7. Furesø
Furesø er Danmarks dybeste sø og ligger i Nordsjælland. Søen ejes af Miljøministeriet og den er en del af Mølleå-systemet. Furesø har et areal på 9,41 km2.

6. Tissø
Den sjette største sø er en ferskvandssø i Vestsjælland og har et areal på 12,33 km2. Området omkring Tissø blev fredet i 1956, da store dele af søen er et yndet sted for vade- og vandfugle.

5. Saltbæk Vig
Saltbæk Vig er et naturområde, som lægger nord for Kalundborg. Man prøvede i 1800-tallet at inddæmme området, men det lykkedes ikke og i stedet opstod en stor indsø som har et areal på 16.10 km2. I dag består området omkring Saltbæk Vig af et rigt fugleliv og sjældne planter.

4. Mossø
Danmarks fjerde største sø ligger i Søhøjlandet, som især er præget af den seneste istid. Mossø har et areal på 16,90 km2 og gennemstrømmes af Danmarks længste vandløb, Gudenåen. Området omkring søen er fredet og byder på smukke naturoplevelser.

3. Stadil Fjord

Foto: Stadil Fjord

Stadil Fjord er en ferskvandssø ved den jyske vestkyst og dækker et areal på 17,13 km2. Området er beskyttet af diger rørskov ud mod fjorden og har et stort tilløb fra Madum Å og Tim Å.

2. Esrum sø
Danmarks næststørste sø og ligger i hovedstadsområdet. Søen har et areal på 17,29 km2 og har et alsidigt dyreliv, hvor det samtidigt er tilladt at bade.

1. Arresø

Foto: Arresø

Arresø er Danmarks største sø med et areal på 39,87 km2. Søen er fladvandet og det dybeste sted måler 5,6 meter. Arresø er omgivet af tre kommuner Halsnæs, Gribskov og Hillerød.

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip