50-årig Bond er stadig fremragende

Den 23. film i rækken om den hårdtslående agent med det berømte kvindetække får de danske anmeldere til at juble: James Bond er fremragende.

De filmkyndige fra både Politiken, Jyllands-Posten og BT kaster alle fem ud af seks stjerner efter den nyeste 007-basker "Skyfall", som fredag får premiere i de danske biografer.

- Skyfall's James Bond er sur, såret, forsumpet og helt til rotterne. Han har aldrig været bedre, lyder det fra BT's anmelder.

Det er 50 år siden, at den første film om den britiske agent kom på det store lærred, og 007-agenten fejrer jubilæum i overlegen stil: Instruktør Sam Mendes har formået at forny James Bond-universet samtidig med at holde fast i traditionerne, lyder det.

- 007 er på ingen måde klar til pension. Med helstøbte karakterer og et godt manuskript løfter Mendes sin Bond ind i en nutidig filmverden og gør ham i al hans smertefulde menneskelighed så vital og moderne som nogensinde, mener BT's anmelder.

Plottet i det nye Bond-brag med Daniel Craig i hovedrollen er skåret skarpt:

En afhoppet agent angriber det britiske efterretningsvæsen (MI6) og tvinger hele MI6 til at gå under jorden. Snart kan MI6-chefen "M" kun stole på en mand: James Bond.

Men det simple plot fungerer bedre end i de mere komplicerede forgængere, mener anmelderne.

- "Skyfall" er en James Bond-film, der hylder sig selv ved at dyrke 007-mytologien for fuld skrue, men gør det både nostalgisk, med alvor og med selvironisk humor på en måde, som ender med et overraskende cool facit, lyder det fra Politikens anmelder.

- Selvfølgelig er "Skyfall" mere af det samme. Men samtidig er filmen i hænderne på Sam Mendes blevet noget andet. En oprydning, en udluftning og en klart bedre film end forgængeren, "Quantum of Solace", tilføjer avisen.

Jyllands-Posten mener, at der aldrig før er set så meget klasseskuespil i en Bond-film. Ud over 44-årige Daniel Craig og 77-årige Judi Dench som "M" får også filmens onde ansigt Javier Bardem stor ros.

- Oven på englænderne stråler Javier Bardem som affekteret blond skurk, der nærmest ligner en spansk fætter til Heath Ledger i "The Dark Knight", skriver Jyllands-Posten.

 

 

Dagens Gossip