58 danske børn bortført til udlandet

Med overgangen til det nye år 2013 er 58 børn bortført af enten mor eller far til udlandet.

Det viser tal fra Udenrigsministeriet og Ankestyrelsen.

Og det er typisk faren i et blandet ægteskab, som tager barnet med på et ferieophold uden returbillet, oplever chef for Udenrigsministeriets center for borgerservice og kommunikation, Ole Egberg Mikkelsen.

- Vi får typisk en henvendelse fra den ene forælder. Måske fordi barnet har været på sommerferie og ikke dukker op efter ferien. Nogle gange er der kontakt mellem parterne, og nogle gange munder det reelt ud i, at barnet ikke vender tilbage, siger han.

Ole Egberg Mikkelsen har arbejdet med børnebortførelser siden 2005. Både i hans nuværende stilling og tidligere som ambassadør for Syrien, Libanon og Jordan, hvor han blandt andet skabte kontakt til myndigheder og forælderen i landet.

Mens Udenrigsministeriet tager sig af sager i lande uden for Haagerkonventionen - den internationale konvention om børnebortførelser - håndterer Ankestyrelsen de lande, der er tiltrådt konventionen.

Her har man i 2012 oprettet 29 sager på børn, som er bortført fra Danmark - oftest til Sverige, USA, Norge, Tyskland eller Polen. Ved årsskiftet er otte børn stadig bortført.

Hos Udenrigsministeriet har man i øjeblikket 25 sager med 50 børn - 21 af sagerne er lande i Mellemøsten og Nordafrika. I 2012 oprettede man 10 sager, men de seks er allerede løst.

- Mellem 60-70 procent af sagerne bliver løst inden for et år. Men der er desværre nogle af dem, som af den ene eller den anden grund ikke kan lade sig gøre at løse, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Uden for Haagerkonventionen er der nemlig ingen international gældende lov, og derfor gælder det enkelte lands lovgivning.

Og den kan komme frem til et andet resultat end dansk lov, understreger Ole Egberg Mikkelsen.

- Nogle gange kan man - som det mest effektive - forsøge at skabe dialog mellem forældrene.

- Det er oftest vanskeligt, for der er typisk tale om skilsmisse og stærke følelser i spil, siger Ole Egberg Mikkelsen og råder forældrene til at droppe raseriet og tænke på barnets tarv.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip