Ambassadør i Filippinerne: Ikke et ord om danskere i nød

Skrevet af admin

|

07/12/2014

Dagens topnyheder

Tyfonen Hagupit, der hærger Filippinerne, har mistet lidt af pusten. Fra at være kategoriseret som en supertyfon med vindstyrker på over 300 kilometer i timen inden den gik i land, er den nu nede på vindstød på under 200 kilometer i timen.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Manila, Jan Top Christensen.

- Men vindstyrker på under 200 kilometer i timen forårsager også ødelæggelser, når tyfonen de kommende dage når ind over flere øer i den vestlige del. Men i løbet af et døgns tid vil det vise sig, om tyfonen ændrer kurs og bevæger sig mere nordpå.

- Gør den det, vil Manila med 15-20 millioner indbyggere kunne blive ramt og lamme byen et døgns tid, men det ved vi først engang ud på mandagen.

- Tyfoner er uregerlige, og det er først, når det er overstået, vi kan sige, hvilken rute, den har taget, og hvilke ødelæggelser den har forårsaget, siger Jan Top Christensen.

Ambassaden skønner, at omkring 600 danskere opholder sig i Filippinerne. Ambassaden har sms'et ud til alle på "dansker-listen".

- De omkring 600 er dem, der har ladet sig registreret på vores danskerliste, men konkret, hvor mange der opholder sig herude, er ikke til at sige. De har ingen pligt, til at lade sig registrere.

- Men vi har opfordret de danskere herude, vi har kendskab til, om at følge godt med i vejrudsigten, forholde sig årvågne og følge lokale myndigheders anvisninger, siger Jan Top Christensen.

Ambassaden har ikke hørt fra danskere, der er kommet i nød på grund af tyfonen.

- Efter vores opfattelse er der meget få danskere i de områder, hvor tyfonen gik i land og har hærget hidtil, siger Jan Top Christensen.

Tyfoner er ikke et ukendt fænomen for Filippinerne, der hvert år i perioden fra sommer til jul rammes af 15-20 tyfoner.

- Desværre har de udviklet sig til at blive både hyppigere og kraftigere i de seneste år på grund af klimaforandringerne. Denne tyfon betegnes som en af de kraftigste i år, siger Jan Top Christensen.

/ritzau/