Anklager for straffedomstol vil granske Georgien-invasion

Fatou Bensouda, anklager for Den Internationale Straffedomstol, ICC, vil åbne en efterforskning af konflikten mellem Rusland og Georgien i 2008.

Ifølge anklageren er der grund til at tro, at der er blevet begået krigsforbrydelser under konflikten i august 2008. Bliver anmodningen accepteret, bliver det ICCs første efterforskning uden for Afrika.

- Der er et rimeligt grundlag for at tro, at strafbare handlinger, som er omfattet af rettens ansvarsområde, er blevet begået i Georgien i forbindelse med den væbnede konflikt i august 2008, lyder det fra ICC i en udtalelse.

Rusland og Georgien har siden 2008 ligget i åben, politisk konflikt, da de to regioner Abkhasien og Sydossetien med støtte fra Rusland erklærede sig for uafhængige efter en kortvarig væbnet konflikt.

Kampene varede fem dage og fandt sted på grund af strid om løsrivelsesregionen Sydossetien, der følte sig mere russisk end georgisk.

Natten til 8. august 2008 lancerede et vestligtstøttet Georgien en offensiv for at genvinde regionen, hvilket førte til, at russiske tropper gik ind i Georgien.

Flere hundrede mennesker formodes dræbt og op mod 120.000 blev fordrevet i de kortvarige kampe, ifølge FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR.

Nyheden om efterforskningen kommer på et tidspunkt med stigende spændinger mellem Vesten og Rusland.

Siden Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim er relationerne mellem de to dykket, og forholdet er blevet forværret i de seneste dage som følge af russiske luftangreb i Syrien, hvor også USA og en international koalition bomber.

Efter at have vundet konflikten i 2008 anerkendte Rusland officielt Sydossetien sammen med Abkhasien som suveræne stater. Sammen udgør de to regioner omkring 20 procent af georgisk territorium.

Moskva har på nuværende tidspunkt tusindvis af soldater stationeret i den strategisk vigtige region.

- Sydossetiske styrker var ansvarlige for systematisk at slå, dræbe og true etniske georgiere, lød det i en rapport fra 2014 fra Bensoudas kontor, hvor det blev opgjort, at 138.000 var fordrevet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip