Arbejdsløse griber bøgerne for at få SU

Mange danskere søger ly i uddannelsessystemet og får SU, fordi de har svært ved at få en indkomst andre steder. Udviklingen mærkes på både erhvervsuddannelser og universiteter, skriver Politiken.

- Der er en meget stor vækst i antallet af studerende, som skyldes, at man ikke kan få job for tiden, siger rektor Jens Oddershede fra Syddansk Universitet, og som er formand for landets universitetsrektorer, til Politiken.

Beskæftigelsen i Danmark er siden 2008 faldet med 95.000 personer mere, end ledighedstallet er steget. De fleste af disse "forsvundne danskere" er søgt ind i uddannelsessystemet, viser en analyse fra Nykredit.

Siden 2008 er antallet af 25-30-årige på SU steget med 22.000. Så stor stigning kan slet ikke forklares med, at der blot er blevet flere unge - den samlede befolkning i samme aldersgruppe er således kun steget med 1000 personer i perioden.

I aldersgruppen 31-45 år er stigningen af SU-modtagere endnu voldsommere. Her er antallet på SU steget med 7000, mens den samlede befolkning i aldersgruppen er faldet hele 78.000.

- Det får ledighedstallet til at se relativt lavt ud i Danmark, at folk strømmer ind uddannelsessystemet, siger seniorøkonom Tore Stramer fra Nykredit til Politiken.

Den positive side af sagen er, at en stor del af disse mennesker målrettet bruger krisen til at gøre sig dygtigere. Men andre er arbejdsløse, som er endt i uddannelse, fordi myndighederne presser dem til det, forklarer rektorformanden:

- Kommunerne siger til de ledige: Du får ikke mere kontanthjælp hos os, du skal tage en uddannelse. Man flytter folk fra kommunalstøtte til statsstøtte, kan man sige. Derfor bliver rigtig mange losset ind i en uddannelse, siger Jens Oddershede.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip