Asylboom: Røde Kors efterlyser flere og større bygninger

Der er hårdt brug for flere og større bygninger til de mange tusinde asylansøgere, som vil krydse landegrænsen i år, siger Anne la Cour, asylchef i Dansk Røde Kors.

Onsdag skriver Politiken, at det ifølge justitsminister Karen Hækkerup (S) ser ud til, at der kan komme op imod 20.000 asylansøgere til Danmark i år. I midten af august sagde hun 10.000, og det var en opjustering fra forventningen om 7500 ansøgere tidligere på året.

- Vi håber og venter på, at Udlændingestyrelsen vil finde nogle større steder. Asylansøgerne knytter sig til de steder, de bor, og i øjeblikket må de flytte meget rundt, siger Anne la Cour til Ritzau.

Ifølge asylchefen tilbringer mange asylansøgere nætterne på campingpladser, højskoler, efterskoler og lignende som "nødindkvartering", fordi asylcentrene er fyldte.

Det er Udlændingestyrelsen, som har ansvaret for at finde steder i landet, hvor de mange tusinde mennesker kan få husly, og styrelsen samarbejder med Røde Kors om opgaven.

Anne la Cour håber, at Udlændingestyrelsen vil kunne finde store steder som nedlagte plejehjem eller en bygning som Helsingør Hospital, som allerede bruges til at huse asylansøgere, hvor der kan bo 400 mennesker.

Hun mener ikke, at det vil være nødvendigt at bygge helt nye asylcentre, men i stedet udnytte eksisterende bygninger.

I betragtning af, at hele Europa oplever et stigende pres, overrasker det ikke asylchefen, at Danmark nu kan forvente at få op imod 20.000 asylansøgere ind over grænsen i år, selvom forventningen var noget lavere for blot halvanden måned siden.

Derimod er hun overvældet over den måde, hvorpå asylansøgerne bliver modtaget i Danmark.

- Det er fantastisk, hvordan lokalbefolkningen støtter op om det. Vi får så mange positive meldinger om folk, der samler tøj ind, laver frivillige aktiviteter eller tager asylansøgerne med på den lokale skole. Det hjælper meget på situationen, at de bliver så godt modtaget, siger asylchefen i Dansk Røde Kors.

/ritzau/

 

Dagens Gossip