Bank gav rigmænd 25 mia. kr. til spekulation

En ny sag afslører, hvordan danske banker satte de økonomiske tyngdelove ud af kraft i tiden op til finanskrisen.

Den i dag krakkede Amagerbanken tabte i sin tid stort på at give eksbokseren Hans Henrik Palm, spekulanten Henrik Ørbekker og advokaten Olav Damkiær-Classen 1,5 milliarder kroner til spekulation i valuta optioner og terminsforretninger.

Men nu kommer det frem, at de tre har haft adgang til endnu større kreditter i andre banker. Det skriver Jyllands-Posten.

Kort før finanskrisen brød ud i 2008, tildelte Forstædernes Bank de tre rigmænd en valutaramme på tilsammen 25 milliarder kroner til højrisikabel spekulation på valuta- og rentemarkederne.

Alene Henrik Ørbekker fik adgang til at spekulere for 10 milliarder kroner i valutakontrakter uden at lægge en krone til sikkerhed i banken, som i dag er overtaget af Nykredit-koncernen.

Sagen, der bliver afdækket i bogen "Andre folks penge", som udkommer på mandag, vækker opsigt blandt de finansielle eksperter:

- Det er dybt overraskende, at man kan tillade et spekulativt arrangement af denne størrelse, siger professor Caspar Rose fra CBS til Jyllands-Posten.

Hans forbløffelse bliver delt af professor Finn Østrup fra CBS, der er medlem af det statsnedsatte Udvalg om finanskrisens årsager, som om få uger offentliggør en rapport om finanskrisens årsager:

- Det er ikke god bankdrift, at man kan finde på at tilbyde valutaspekulation for så kæmpestort et beløb. Der har været foretaget mange undersøgelser om muligheden for at forudsige valutakursbevægelser. Alle beviser de, at det kan man ikke.

Den tidligere topledelse i Forstædernes Bank, Kjeld Mosebo Christensen og Gunnar Kobberup, meddeler, at de har skrevet under på, at de ikke må udtale sig om forhold vedrørende Forstædernes Bank.

/ritzau/

 

Dagens Gossip