Boom i sager om lønfusk

Der er blevet langt flere sager mod firmaer i byggeriet, der ikke betaler danske lønninger, skriver Fagbladet 3F.

I 2012 blev der afholdt 197 af de såkaldte 48-timers møder mellem 3F, Dansk Byggeri, entreprenører og udenlandske underentreprenør. Det er en stigning på 62 procent i forhold til 2011.

48-timers møder er en del af overenskomsterne, hvor tvister om brud på overenskomster afgøres hurtigere end ellers i det fagretslige system.

Samtidig er der sket en voldsom stigning i den kontante afregning for at overtræde overenskomsterne. De udenlandske firmaer blev pålagt at efterbetale 2,5 millioner kroner direkte til deres ansatte.

Oven i den ekstra løn skulle firmaerne også betale en samlet bod på 3,6 millioner kroner. Endelig løb kombinationen af de to typer afgørelser med bod og løn op i 2,9 millioner kroner, hvor lønnen er vekslet til bod.

I alt ni millioner eller en stigning på 433 procent i for til året før.

Ifølge Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F, er der flere forklaringer på den store stigning.

- Vi har satset mere tid og flere penge på at forsvare vores overenskomster. Det betyder, at vi kommer mere ud på landets byggepladser. Og vi har investeret i bedre redskaber til at bekæmpe den unfair konkurrence, siger han.

Den øgede indsats er også registreret hos Dansk Byggeri:

- Ja, der er sket en markant stigning i antallet af sager. Men det bekræfter, at systemet virker, siger afdelingschef Torsten Wilstrup.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip