Dansk Retursystem drænes for 150 millioner

Dansk Retursystem kommer til at lide mere under regeringens nedskæringer, end først antaget.

Regeringen tager fra 2013 årligt 64 millioner kroner fra non profit-organisationen, der prøver at holde Danmark ren for tomme flasker og dåser. Men i virkeligheden kommer det til at koste 150 millioner kroner om året, at give de 64 til regeringen.

Det har Dansk Retursystem nu regnet sig frem til.

- Hvis staten skal have 64 millioner kroner i hånden, så vil det sige, at vi skal ud og skaffe 150 millioner kroner, siger direktør i Dansk Retursystem, Inge Fisker, til Newspaq.

De 64 millioner bliver taget fra de såkaldte ip-midler. Det er de penge, som danskerne betaler i pant, men aldrig indløser igen.

På nuværende tidspunkt kører det lige akkurat rundt, som det er.

- Vi bliver evalueret hvert tredje år af eksterne parter, og de har ikke kunnet finde nogen besparelsespotentialer. Vi driver det her rigtig, rigtig effektivt, understreger Inge Fisker.

Så de 150 millioner skal først og fremmest skaffes ved at drive ekstra penge ind på de gebyrer, bryggerierne betaler på pantflaskerne.

- Når vi sætter gebyrerne op i forhold til bryggerierne, så skal de hente pengene et sted, og det vil typisk være højere priser på øl og vand, og erfaringsmæssig vil det sige, at pengene ryger ned over grænsen og altså øger grænsehandlen, forklarer Fisker.

Det er netop en af grundene til, at den konservative miljøordfører Benedikte Kiær er godt forarget over, at regeringen tager penge fra Dansk Retursystem.

- Jeg vil gerne have, at ministeren lægger det her regnestykke frem, så vi kan få en åben diskussion omkring det her. Og jeg håber virkeligt man kan se, at det her ikke er nogen særlig god ide, siger Kiær.

I Enhedslisten er miljøordfører Per Clausen mere tilbageholdende.

- Jeg kender ikke beregningerne og synes, det lyder mærkeligt. Får vi de beregninger, vil jeg selvfølgelig bede om, at finansministeren kommer med en kommentar til det. Men det lyder meget overraskende, siger Per Clausen til Newspaq

Miljøministeriet har politisk bestemmelse over Dansk Retursystem via pantbekendtgørelsen, men ministeren ønsker ikke at medvirke til et interview, fordi regeringen er i gang med at behandle sagen.

Man henviser til et svar fra Finansministeriet, som omhandler nedskæringerne. Her fremgår det, at man netop regner med, at Dansk Retursystem har besparelsespotentiale. Altså præcis det modsatte af, hvad de eksterne evalueringer har vist.

- Det forventes, at overførslen af indtægtsført pant vil øge incitamentet til effektiviseringer i pant- og retursystemet. Endvidere kan der foretages prioriteringer, der reducerer udgiftsniveauet, skriver finansminister Bjarne Corydon (S) i sit svar.

Læs hele svaret her.

 

Dagens Gossip