Danske midler bruges til terrorbekæmpelse i Nordafrika

Skrevet af admin

13/04/2015

Dagens topnyheder

EU's udenrigsministre har mandag holdt møde med deres kolleger fra EU's nabolande i Nordafrika og Mellemøsten i Barcelona. Her diskuterede de blandt andet økonomisk hjælp fra EU til terrorbekæmpelse i Nordafrika.

I den forbindelse har Danmark bidraget med cirka 80 millioner kroner til et EU-program, der skal gå til terrorbekæmpelse her og nu, oplyser udenrigsministeriet.

Men det kan ikke stå alene, mener Danmarks udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Det skal suppleres med investeringer i økonomisk og social udvikling i de nordafrikanske og mellemøstlige lande.

- Pengene skal på den korte bane sættes ind overfor ekstremisme. Samtidig skal vi have gang i de store hjul, så vi kan få gang i økonomien. Hvis vi ikke gør det samtidig, kan vi ikke dække op for ekstremismen, siger han efter første del af mødet.

Udenrigsministeren vil dog ikke reducere problemet med terrorisme og ekstremisme i Nordafrika og Mellemøsten til et problem, der kun er forbundet med arbejdsløshed og social armod.

- Så enkelt er det ikke. Men man kan sige det på denne måde: Vi kan ikke løse problemet med ekstremisme, hvis vi ikke også løser de socio-økonomiske problemer, siger Martin Lidegaard.

- I mellemtiden må vi konstatere, at der også er et ideologisk spørgsmål. Det er her, at rådgivning til polititræning og uddannelsessystemer kan bidrage.

Forud for mødet har EU fået udarbejdet en rapport, der viser, at der er "betydelige mangler" i de nordafrikanske landes evne til at bekæmpe terrorisme.

I den sammenhænger virker cirka 80 millioner kroner som en dråbe i havet, medgiver udenrigsministeren.

- Det forstår jeg godt, man kan sige. Det, der skal til, er, at der kommer en social og økonomisk udvikling, der giver de store generationer af unge mennesker en fremtid, siger han.

På mødet blev Martin Lidegaard og hans kolleger enige med nabolandenes udenrigsministre om tre punkter, hvor de har fælles interesser og for fremtiden vil samarbejde.

Ud over terrorbekæmpelse gælder det migration af flygtninge og energipolitik.

/ritzau/