Danskernes bankkonti eksploderer

Der er for alvor gået Joachim von And i danskerne.

Siden nytår har vi danskere i alt forøget vores nettoindlån i bankerne med næsten 42 milliarder. Det dækker over, at vi har sat 36,8 milliarder kroner i banken, og lånt 4,9 milliarder mindre.

Samlet har hver dansker - fra nyfødt til olding - i dag i gennemsnit har 131.500 kroner stående i banken, skriver Fagbladet 3F.

- De private husholdninger sparer op i et overraskende vildt omfang. Det er især de ca. 23 milliarder, der udbetalt i efterlønsbidrag, der er sat ind på kontoen her i 2012. Og det er jo sådan set fornuftigt nok at gemme lidt på kistebunden til en regnvejrsdag. Men for samfundets økonomi er det skidt, siger chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Frederik I. Pedersen.

Han mener, at de dystre udmeldinger som blandt andet Dansk Industri kom med tirsdag, tegner et forkert billede af dansk økonomi.

- Der er masser af vækst-krudt i Danmark. Vi står ikke og kigger ned i afgrunden igen. Den private sektor har en historisk høj opsparing, fordi både virksomheder og husholdninger holder ekstremt meget på pengene. Hvis bare en mindre del af de opsparede milliarder kom i omløb, og for eksempel blev brugt til investeringer i boligerne, ville man klart kunne se det på landets økonomi i form af øget beskæftigelse og lavere ledighed. Det ville kunne bryde den negative spiral, siger chefanalytikeren.

 

Dagens Gossip