Dopingekspert øger mistanken mod Armstrong

Flere forhold peger på, at Lance Armstrong benyttede sig af bloddoping, da han gjorde comeback i Tour de France 2009.

Det fortæller den australske dopingforsker Michael Ashenden, som indtil april i år var medlem af det ekspertpanel, der vurderer blodværdier hos den internationale cykelunion (UCI).

I et interview med California Watch siger forskeren, at man blandt andet kunne aflæse "problemer" i den syvdobbelte Tour de France-vinders blodværdier, hvor produktionen af nye celler var undertrykt, formentlig fordi han injicerede blod.

Desuden kunne Armstrong - helt naturstridigt - undgå fald i sin blodkoncentration over et tre ugers cykelløb, selvom andre ikke-dopede ryttere får "tyndere blod".

Dermed sætter Ashenden ord på den mistanke, som også fik den danske læge Bo Belhage til at stoppe samarbejdet mellem Bispebjerg Hospital og Astana-holdet, hvor Lance Armstrong kørte i 2009.

Belhage var forskningsleder på et antidopingprojekt, der havde Bjarne Riis' CSC-mandskab og Astana som kunder. Men hospitalet afbrød aftalen, da Lance Armstrong som den eneste på holdet ikke ville være med.

Armstrong ville bruge sin egen privatbetalte kontrolinstans, og det havde Belhage ikke tillid til.

- Vi skal ikke bare se hans værdier - vi skal også selv tage prøverne. Det skal være os, der banker på hans dør klokken to om natten og siger: Lance, nu skal du pisse i potten. Sådan er det.

- Hvis ikke testningen bliver på vores præmisser, så er vi ikke med, sagde Bo Belhage til Ritzau i 2009.

Michael Ashenden forlod UCI's blodpanel tidligere på året i frustration over, at UCI ville gøre systemet mindre transparent og i øvrigt hindre ham i at udtrykke sin bekymring, der blandt andet gik på mistænkelige blodværdier hos flere ryttere.

 

Dagens Gossip