Eksperter: Thailandsk oppositionsparti vender demokratiet ryggen

Thailands største oppositionsparti Demokraterne beskyldes for at vende demokratiet ryggen ved at boykotte søndagens valg.

Partiet har i stedet valgt at støtte demonstranterne, der er gået på gaden for tredje dag i træk inden valget, som de har truet med at obstruere. Det er en del af deres kampagne for at afsætte premierminister Yingluck Shinawatra.

- Partiet er ved at vende sig væk fra demokratiet, siger lektor Pavin Chachavalpongpun fra centeret for sydøstasiatiske studier i Japans Kyoto University, til nyhedsbureauet AFP.

Han tilføjer, at Demokraterne "prøver på at finde en genvej". Og at Demokraterne flere gange indenfor de seneste to årtier har fået hjælp af militæret med at komme til magten.

Demokraterne er populære i Bangkok og i dele af det sydlige Thailand, og partiet anklager premierministerens Puea Thai Parti for korruption og for at købe sig til stemmer.

- Valget kan ikke løse de problemer og konflikter, som vi står overfor i landet, siger Demokraternes leder Abhisit Vejjajiva til AFP.

- En reformproces skal igangsættes, så folk kan være sikre på, at når der kommer valg, og efter valget, så vil den valgte regering ikke misbruge magten på en måde, som den har gjort de seneste år, siger han.

Kritikere siger, at Demokraterne missede deres chance for at få en større støtte på grund af anklager om blandt andet korruption.

Partiet boykottede også valget i 2006, hvilket førte til en politisk usikkerhed, der betød, at Yinglucks ældre bror, Thaksin Shinawatra, blev styrtet af hæren.

Gothom Arya, der er lektor ved Bangkoks Mahidol University, mener også, at det er en forkert beslutning at boykotte søndagens valg.

- Min holdning er, at det er en fejl i forhold til demokratiets ånd - det var den forkerte beslutning, siger han.

Omkring 10.000 politifolk vil have ansvaret for sikkerheden i Bangkok ved søndagens valg, mens soldaterne holdes i beredskab.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip