En kontroversiel mand i spidsen for Pentagon

Nomineringen af den tidligere republikanske senator Chuck Hagel til ny amerikansk forsvarsminister er tirsdag blevet godkendt af Senatets udvalg for de væbnede styrker, og senere på ugen ventes han også godkendt af hele Senatet.

Præsident Barack Obamas utraditionelle valg har skabt røre i store dele af Det Republikanske Parti og blandt jødiske organisationer.

* Chuck Hagel, der er født 4. oktober 1946 i North Platte, Nebraska, gik af som senator for sin hjemstat i 2009 efter at have repræsenteret sin hjemstat i Senatet i 12 år.

* Han var soldat under Vietnam-krigen, blev såret flere gange og modtog flere hædersbevisninger, heriblandt to Purple Heart-medaljer for heltemodig indsats.

* Han har blandt andet arbejdet som radiovært og lobbyist for bildækbranchen, grundlagt et mobiltelefonfirma, der har gjort ham stenrig, været chef for et investeringsfirma samt været valgkamporganisator for præsident Ronald Reagan.

* Den 66-årige republikaner var som senator kritisk over for præsident George W. Bushs krig i Irak, og han er i flere tilfælde gået imod sit eget parti i spørgsmål om Iran og palæstinenserne.

* Han har også udtalt sig kritisk om "den jødiske lobby" i USA og dens indflydelse på Kongressen.

* Ifølge New York Times har jødiske grupper henvendt sig til medlemmer af Kongressen for at gøre deres synspunkter om Hagel gældende, navnlig i forholdet til Israel.

* Mange af Hagels egne partifæller er bekymret for hans holdninger til Iran, Hamas og Israel, og samtlige tilstedeværende republikanere i senatsudvalget stemte tirsdag da også nej til at udnævne ham.

* Hagel har tidligere kritiseret en jødisk lobby for forsøg på at sætte sig på amerikanske politikere.

* Den tidligere republikanske forsvarsminister William Cohen betegner Hagel som "enormt kvalificeret" og mener, at kritikken af ham er et udtryk for, at moderate republikanere er en mangelvare.

* Hagel støttes også af den moderate jødiske organisation J Street.

* Avisen Washington Post mente dog i forrige uge, at det var fascinerende at se en ministerkandidat klare sig så dårligt under en senatshøring. Avisen mente slet og ret, at Hagel ikke udstråler den selvtillid og den intelligens, som posten kræver.

* Hagel er gift for anden gang og har to børn.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip