Engell: Thorning tanker tillid på danskernes optimisme

Selv om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) måske ikke griner hele vejen til banken, så kan hun smile, når danskerne ser langt lysere på økonomien. Det gavner entydigt SR-regeringen.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

Danskernes forbrugertillid lå i marts på 13,9 mod 9,1 i februar ifølge tal fra Danmarks Statistik. Det ligger langt over det seneste halve års gennemsnit på 8,8. Tilliden er den højeste siden 2006 med massiv økonomisk vækst før finanskrisen.

- Det styrker regeringen. Det er helt sikkert, siger Hans Engell.

Dansk økonomi lukrerer på en rekordlav rente dikteret af Den Europæiske Centralbank, (ECB), lave oliepriser styret af Saudi-Arabien og en høj dollarkurs, der gavner dansk eksport.

Men regeringen høster gevinsten, mener Hans Engell.

- Det er fuldstændig rigtigt. Men når det går skidt i Danmark, så er det ofte på grund af internationale konjunkturer. Så laster vi regeringen, fordi den ikke får mere ud af det, siger Hans Engell.

- God økonomi styrker altid regeringen, uanset hvem der har fortjenesten.

Det ser ikke kun lyst ud med forbrugernes tillid. Renten er historisk lav, beskæftigelsen ser bedre ud end i flere år, boligmarkedet udvikler sig fornuftigt, og den økonomiske vækst går fremad, påpeger han.

- Men det går i et langsomt tempo, hvor meget har været i sneglefart. Væksttallene har været meget lave sammenlignet med regeringens egne prognoser, siger Hans Engell.

Han vil ikke vurdere, om Thorning er rykket tættere på at trykke på valgknappen i foråret med de lysere økonomiske udsigter.

- Det er meget svært at sige, om Thorning-Schmidt vil lade udviklingen fortsætte frem til sensommeren, så valget kommer i august-september, eller om hun vil gøre status inden sommer, siger Hans Engell.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip