Euroen er helt yt

Der er lang vej hjem, hvis danskernes skal overbevises om, at det er en god idé at skifte kronen ud med euroen.

En ny måling viser et historisk stort forspring til nej-siden. Kun hver ottende dansker vil med sikkerhed stemme ja til euroen. Det er det laveste antal ja-sigere i 13 år.

Målingen fra december viser uændret et meget stort forspring til nej-siden sammenlignet med en tilsvarende måling i september.

Kun 12,3 procent af danskerne forventer med stor sikkerhed at stemme ja, hvis euroforbeholdet kom til afstemning nu. 57,5 procent af vælgerne vil til gengæld med stor sikkerhed stemme nej.

Dermed er forspringet til de sikre nej-sigere over for de overbeviste ja-sigere på hele 45,2 procentpoint, hvilket er det største forspring nogen sinde.

De nye tal er fra de første to uger af december, og Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, finder det lidt overraskende, at man ikke i målingen ser noget resultat af, at den europæiske gældskrise er faldet lidt til ro.

- I december var det kun cirka hver ottende, som angav, at de med sikkerhed ville stemme ja til euroen. Det er det laveste tal i alle de målinger, som vi har fået foretaget siden 1999, siger Steen Bocian.

Han påpeger, at der samtidig er erfaring for, at nej-siden traditionelt klarer sig bedst i EU-valgkampe.

- Man må derfor forvente, at en afstemning ville resultere i et klart nej, hvis der blev afhold valg inde for den nærmeste fremtid, konstaterer Steen Bocian.

Det er dog heller ikke noget, som tyder på. Der er i hvert fald ikke lagt op til en euroafstemning i indeværende valgperiode.

Steen Bocian er overbevist om, at gældskrisen i Europa har været med til at give nej-siden yderligere medvind. Desuden er rentespændet indsnævret så meget, at omkostningerne ved at stå uden for euroen ikke er store.

- Der er ingen tvivl om, at de europæiske gældsproblemer, som har fyldt rigtig meget i de danske medier siden sensommeren sidste år, har gjort danskerne meget skeptiske over for fuldt medlemskab af ØMU'en, konstaterer Steen Bocian.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip