Fængslede og anholdte får mere i erstatning

Regningen for politiets og domstolenes fejl over for borgere fortsætter med at stige.

Sidste år nåede erstatningerne op på i alt 29,9 millioner kroner, oplyser Rigspolitiet til Ritzau.

Det er cirka tre millioner mere end i 2011, og tallet har aldrig tidligere været så højt.

I beløbet indgår formentlig de 4,2 millioner kroner, som Københavns Politi sidste år ydede til over 500 mennesker, der af politifolk blev udsat for ulovlig frihedsberøvelse under klimatopmødet i København i 2009.

I flere situationer skelnede politiet ikke mellem ballademagere og fredelige mennesker.

På den måde blev borgernes ret til at ytre sig og demonstrere trådt under fode, har landsretten fastslået.

Men de næsten 30 millioner kroner dækker også over en række tilfælde, hvor dommeres varetægtsfængslinger har vist at være uberettigede.

En kvinde fra Midtsjælland er blandt dem, der har fået en kontant kompensation. Hun sad varetægtsfængslet i 85 dage som mistænkt for knivstikkeri, men dommen lød på 40 dage for vold uden kniv.

Anklagemyndigheden påstod, at hun var selv ude om de mange dage i arresten, men det har Retten i Roskilde afvist. Beløbet blev på 38.800 kroner.

En hel del slagsmål om erstatning eller ej ender nemlig ved domstolene. Her kan borgere gå hen, hvis de er utilfredse med anklagemyndighedens afgørelse.

Det gjorde for eksempel fire aktivister fra Greenpeace, som sad varetægtsfængslet i tre uger efter en spektakulær happening på Christiansborg.

Byretten gav dem hver cirka 18.000 kroner, men i Østre Landsret ændrede dommerne resultatet til anklagemyndighedens tilfredshed - nemlig 0 kroner.

Derimod har Vestre Landsret sidste år givet forhøjet erstatning til tre unge, som var blevet uskyldigt dømt for voldtægt af en pige på et toilet på banegården i Fredericia.

De nåede at afsone i lang tid, før fejlen blev opdaget. I alt er de tilkendt cirka to millioner kroner.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip