FN-chef kræver voldsundersøgelse af Nordkorea

FN's chef for menneskerettigheder kræver en international undersøgelse af forholdene i Nordkorea.

I en sjælden kritisk udtalelse opfordrer Navi Pillay til en grundig undersøgelse af de overgreb, der i årtier er begået mod befolkningen i det fattige, kommunistiske land.

Navi Pillay kritiserer, at "den bedrøvelige situation for menneskerettighederne" i Nordkorea er havnet i skyggen af verdenssamfundets bekymring for diktaturets atomvåben og raketaffyringer.

- Det er på tide, at det internationale samfund griber til langt mere bestemte tiltag for at få sandheden frem. Det kan bidrage til positive ændringer for en undertrykt og hårdt presset befolkning på 20 millioner mennesker, siger Pillay.

Hun kritiserer særligt de nordkoreanske fangelejre, der angiveligt huser flere end 200.000 politiske fanger. Her er både voldtægt, tortur og slavearbejde en del af dagligdagen.

Pillay henviser til møder med tidligere fanger, som har overlevet langvarige ophold under forfærdelige forhold i lejrene.

- Deres personlige historier var ekstremt rystende, siger hun.

En nybagt mor fortalte angiveligt FN-chefen, at hun var nødt til at svøbe sit barn i blade for at holde den nyfødte varm.

En anden fortæller, hvordan han blev født i lejren og først fik lov til at forlade den som 23-årig.

- Han blev ikke kun udsat for tortur og slavearbejde. Som 14-årig blev han også tvunget til at overvære henrettelsen af sin mor og bror, fortæller Navi Pillay.

Hun er skuffet over, at der ikke er kommet det mindste tegn på forbedring af forholdene i Nordkorea, efter at Kim Jong-un tog over som landets øverste leder for et år siden.

- Situationen har været alvorlig længe og ser ikke ud til at blive bedre. Derfor mener jeg, at der for længst burde være sat gang i en undersøgelse af brud på menneskerettighederne i Nordkorea, påpeger Pillay.

- Forholdene er både blandt de værste og blandt de mindst belyste i verden, konstaterer FN-chefen.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip