Forlag i tvivl om HCA-eventyr

I begyndelsen af oktober stødte en fynsk lokalhistoriker tilfældigt på et hidtil ukendt H.C. Andersen-eventyr.

Og det sensationelle fund af "Tællelyset" er ikke mindst kommet bag på de danske forlag, der ikke havde forudset, at forfatterens samlede værker pludselig skulle udvides.

Hos Gyldendal, der udgiver "H.C. Andersen - Samlede Eventyr og Historier", vil man afvente eksperternes vurdering af eventyret, før man tager stilling til en eventuel udgivelse.

- Det skal lige lyses i kuld og køn af eksperterne, før vi foretager os noget. Det er jo ikke et af hovedværkerne i forfatterskabet i hvert fald, og de lærde må drøfte, hvilken status det så skal have, siger Johannes Riis, litterær direktør hos Gyldendal.

- Og så må vi på længere sigt overveje, hvad der skal ske med det. Og om vi eventuelt skal indlemme det i "Samlede Eventyr og Historier".

Johannes Riis forventer ikke, at Gyldendal kan foretage en selvstændig udgivelse af så lille et værk.

Holdningen er stik modsat hos Høst, der også udgiver H.C. Andersens samlede eventyr og historier.

- Det vil undre mig meget, hvis vi går ind og ændrer på "Samlede Eventyr og Historier". Men vi har endnu ikke nået at forholde os til det, siger Anette Øster, redaktør i Høsts B&U-afdeling.

- Måske udgiver vi det som et selvstændigt værk. Måske får vi det tegnet og laver en billedbog med det her eventyr. Det vil være måden, det kommer ud på. Det er jeg ret sikker på.

Anette Øster mener i øvrigt, at der muligvis er en grund til, at eventyret først dukker op nu.

- For nogle år siden fandt man også en Astrid Lindgren-historie, der var blevet gemt. Og selvfølgelig blev den udgivet. Men når man så læste den, kunne man godt forstå, hvorfor den var blevet gemt væk.

- Hvis H.C. Andersen selv ville have haft det udgivet, var det nok ude nu, siger Anette Øster.

"Tællelyset" vurderes til at være skrevet i 1823, da Andersen var 18 år. Forskere mener, at der formentlig er tale om den danske forfatters første eventyr.

/ritzau/