Hornbech om konventionsbrud: Fik det skidt

Det var en overrasket Birthe Rønn Hornbech (V), der i august 2008 første gang blev klar over, at hendes integrationsministerium ikke overholdt de FN-konventioner om statsløses rettigheder, som Danmark var forpligtet til at følge.

Det fortæller den tidligere minister til den såkaldte Statsløsekommisison, som skal undersøge, hvorfor en række statsløse palæstinensere blev snydt for det statsborgerskab, de havde ret til ifølge FN-konventionerne.

Ministeriet var blevet klar over miseren i februar 2008.

- Det første, jeg tænkte, var, at det kunne de (embedsmændene, red.) godt have sagt. Jeg var meget nidkær, når det kommer til konventioner, og jeg havde det meget skidt med det.

- Der var ingen tvivl om, at der var tale om konventionsbrud. Jeg synes jo, det var grufuldt, at vi havde overtrådt konventionerne, siger Birthe Rønn Hornbech.

Selvom embedsværket i august 2008 gjorde Birthe Rønn Hornbech opmærksom på problemet, fortsatte den forkerte administration frem til 2010 - uden at Folketinget blev informeret.

Birthe Rønn Hornbech valgte i stedet at iværksætte en undersøgelse af, hvad de andre nordiske lande foretog sig - en undersøgelse, der tog lang tid og som aldrig førte frem til nogen konklusion.

En række embedsmænd har tidligere forklaret sig i sagen, og de har efterladt indtrykket af en minister, som flere gange blev advaret om den konventionsstridige administration, men at hun selv traf valget om at fortsætte som hidtil.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip