Koldt forår får færre tyskere i arbejde

Foråret lader også vente på sig på arbejdsmarkedet i EU's største land, Tyskland.

Den igangværende kulde sætter nemlig en stopper for, at der bliver skabt nye arbejdspladser, sådan som det ellers plejer at være tilfældet i forårsmånederne.

58.000 kom i arbejde i marts, så antallet af ledige nu er 3,098 millioner. Der er tale om 70.000 flere i ledighedskøen end i samme måned for et år siden, meddeler det føderale tyske arbejdsagentur i Nürnberg.

Ledigheden er i marts faldet 0,1 procentpoint til 7,3 procent, mens den i marts sidste år lå på 7,2 procent. For selv om det går fremad for Europas største økonomi, er det ikke noget, de arbejdsløse mærker så meget til.

- Det tyske arbejdsmarked viser sig ret uimponeret af de seneste måneders økonomiske rammebetingelser, men det udvikler sig fortsat stabilt, siger arbejdsagenturets chef, Frank-Jürgen Weise.

Han forklarer den forholdsvis skuffende udvikling på arbejdsmarkedet med de seneste ugers usædvanligt kolde vejr. Således plejer byggebranchen for eksempel at hyre nye folk, når vinteren er omme.

Når ledighedstallene korrigeres for sæsonudsving, viser det sig, at 13.000 tyskere har mistet deres job i marts, så 2,935 millioner nu står uden et arbejde.

Generelt går det dog fortsat stille og roligt fremad på det tyske arbejdsmarked, hvor der især bliver skabt job i servicesektoren, produktionen og sundheds- og socialvæsnet.

Tilbage i 2005 var der flere end fem millioner arbejdsløse i Tyskland, efter at den daværende rød-grønne forbundsregering havde lempet reglerne på arbejdsmarkedet som led i reformpakken Agenda 2010.

Dengang var der flere end dobbelt så mange arbejdsløse i de østtyske delstater i det tidligere DDR end i de vesttyske delstater. Efterhånden har den forskel udjævnet sig en lille smule, da ledigheden i marts lå på 6,3 procent i vest og 11,3 procent i øst.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip