Læger: Ledelsen har ansvar for indberetninger

Kun en lille del af de fejl, der bliver begået på landets sygehuse, bliver rent faktisk indberettet af læger eller sygeplejersker.

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, afviser dog, at lægerne ikke tager indberetningspligten seriøst. Han mener, at ansvaret for det lave antal indberetninger først og fremmest ligger hos ledelsen af de enkelte afdelinger på sygehusene.

- Det er vigtigt, at man har en meget åben kultur, og at ledelsen bakker op om og husker på, at man skal indberette. Vi kan godt som lægeforening forsøge at tale systemet op, men hvis der sidder en lokal ledelse, som ikke bakker systemet op, så har det større betydning i forhold til de enkelte ansatte, siger han.

Lægeformanden vurderer, at det på visse afdelinger fortsat er ilde set at lave indberetninger og tale for højt om fejl.

- Jeg kan godt forestille mig, at det er en kultur, der er fremherskende nogle steder. Det har traditionelt været sådan, at fejl talte man ikke om, og fejl skete ikke, siger Mads Koch Hansen.

Samtidig efterspørger han, at Patientombuddet, som håndterer indberetningerne på landsplan, tager fat i de afdelinger og sygehuse, som indberetter meget få eller slet ingen fejl.

- Man må kunne starte med at lave en indsats over for de afdelinger, som faktisk ikke får indberettet ret meget og høre, om man kan hjælpe dem, så tror jeg, man kunne komme meget højere op.

- Patientombuddet kan også kigge på, om de får leveret godt nok tilbage til de fagprofessionelle, når der sker indberetninger. For hvis det er nyttesløs indberetning, så holder man op med at gøre det, siger Mads Koch Hansen.

Han mener derimod ikke, at det vil være en god løsning at indføre sanktioner for sundhedspersonalet, hvis de sløser med indberetningerne.

- Det vil være en måde at ødelægge systemet på. Det bærende for det danske system er, at det er et lærende system. Bliver det et system, som skal straffe og sanktionere, så vil det have en helt anden karakter, og så vil det ikke have den opbakning og den åbenhed, der er absolut nødvendig, for at vi kan lære af fejlene, siger Mads Koch Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip