Nationalbanken sænker renten igen

Med virkning fra 20. januar 2015 nedsætter Nationalbanken udlånsrenten og indskudsbevisrenten med 0,15 procentpoint.

Det fremgår af en meddelelse fra Nationalbanken.

Nedsættelsen betyder, at udlånsrenten lander på 0,05 procent, mens indskudsbevisrenten rammer minus 0,20 procent.

Rentenedsættelsen kommer i kølvandet på torsdagens valutabombe fra den schweiziske centralbank, SNB, der satte alpelandets valuta fri af loftet over for euroen.

Det styrkede schweizerfrancen markant og medvirkede til valutaindstrømning til blandt andet Danmark, der har haft status af sikker havn, når der er uro på finansmarkederne.

Ikke desto mindre kommer nedsættelsen som en overraskelse i Sydbank.

- At det netop er i dag, at Nationalbanken sænker renten, er overraskende, da de fleste forventede, at Nationalbanken ville afvente Den Europæiske Centralbanks (ECB) beslutning på torsdag, siger makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen.

- Det er faktisk første gang nogensinde, at Nationalbanken sænker renten for at svække kronen uden for nummer, siger økonomen i en skriftlig kommentar.

I Nordea påpeger den såkaldte Global Chief Economist Helge J. Pedersen, at rentespændet til euroområdet nu er lukket, hvilket må formodes at føre til, at presset på kronen aftager.

- Hvis det ikke er tilfældet, kan det ikke udelukkes, at Nationalbanken kan komme med yderligere sænkninger, siger han.

En lignende analyse kommer fra seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank.

- Dagens reaktion er som sådan helt efter manualen for fastkurspolitikken. Man sætter renten ned, når kronekursen styrkes, så danske kroner bliver mindre attraktive.

- Spørgsmålet er så nu, om der fortsat herefter vil være en bevægelse i retning af en stærkere krone. I så fald vil vi ganske givet se, at Nationalbanken sætter indskudsbevisrenten yderligere ned, siger økonomen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip