Nationalistparti er på vej ind i ny finsk regering

Godt 4,2 millioner stemmeberettigede finner har søndag mulighed for at sætte deres kryds ved et af de mest spændende valg i mange år, mens selve valgkampen har været den kedeligste i ligeså mange år uden egentlig politisk indhold.

Meningsmålingerne har i den senere tid vist, at Centerpartiet, også kendt som Centern, med Juha Sipilä i spidsen, står til at vinde valget og dermed overtage regeringsmagten fra det konservative Samlingspartiet og Socialdemokraterna.

Centerns fremgang er i de seneste målinger blevet vekslet til en mindre tilbagegang på nogle få procentpoint, mens det nationalistiske parti Sannfinländarna (De Sande Finner) har kunnet notere en fremgang.

- Jeg tror, at Sannfinländarnas valgprogram taler til mange vælgere i et økonomisk trængt Finland, siger professor i statskundskab Jan Sundblad fra universitetet i Helsinki til Ritzau.

Sannfinländarna vil gøre op med ulandsbistanden, flygtninge- og indvandringspolitikken. Partiet accepterer ifølge Sundblad ikke tiggere og romaer, som anses for at være kriminelle, ligesom partiet mener, at svensk skal være frivilligt i skolen.

Ved valget i 2011 susede Sannfinländarna ind i Riksdagen som tredjestørste parti. Den gang havde partiet ingen ambitioner om at tage et regeringsansvar. Fire år senere er tonen blevet en anden.

Professor Kimmo Grönlund fra Åbo Akademi siger til nyhedsbureauet TT, at det slet ikke er usandsynligt, at Centern foretrækker at danne en koalitionsregering med Sannfinländarna og Socialdemokraterna i stedet for med Samlingspartiet.

For andre nordiske lande kan det virke besynderligt, at et parti som Sannfinländarna kan blive stuerent i løbet af kun en valgperiode. Og selv om mange finner ikke bryder sig om partiets retorik og politik, så har den presset andre partier til at følge trop.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip