Ny dræberfisk fundet i østjysk å

En køn lille fisk med asiatiske aner, med en appetit på rygrad og med et hidsigt temperament truer de danske søer og vandløb.

Det er den 12 centimeter lange Pseudorasbora Parva, bedre kendt som båndgrundlingen, der er fundet i tæt bestand af et hold forskere fra Statens Naturhistoriske Museum i et tilløb til Aarhus Å.

Og selvom den lille fisk måske kan se tilforladelig ud, så er den dødsensfarlig for andre fisk, siger fiskespecialist Henrik Carl, som leder Fiskeatlasprojektet på Statens Naturhistoriske Museum.

- Ved at angribe igen og igen kan den bide sig helt ind til rygraden på offeret. I 2008 havde vi en seks cm lang båndgrundling i et akvarium. På under et døgn dræbte den akvariets øvrige beboere - to sudere på 11-12 centimeter, fortæller han.

Fisken, der hører til karpefiskene, bliver kønsmoden allerede når den er et år gammel, og hunnerne gyder op til 14 gange på en sæson. Det betyder, at de små dræberfisk hurtige bliver talrige og til fare for den naturlige balance i de danske vandløb og søer.

- I blandt andet Grækenland findes der eksempler på, at båndgrundlinger næsten har udryddet andre fiskearter. Så der betragter man, ligesom i for eksempel Belgien og Polen, arten som invasiv. Det giver god grund til bekymring, siger Henrik Carl.

Båndgrundlingen kommer oprindeligt fra Østasien og er tidligere fundet i Nordjylland. Men fiskene i Aarhus Å stammer ikke der fra, vurderer Henrik Carl.

- Det er mere sandsynligt, at fiskene stammer fra en havedam, for båndgrundlingen sælges som prydfisk i havecentre flere steder i landet, siger han og fortsætter:

- Det er bekymrende, når man ved, hvor stort et problem arten kan udgøre. Selvom det er en køn lille fisk, gør dens temperament den uegnet som havedamsfisk, og i vores natur er den slet ikke velkommen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip