Ny Putin-trussel vækker opsigt

I en samtale med EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, skal Ruslands præsident Vladimir Putin angiveligt have udtalt, at han "kunne indtage Kijev på to uger".

- Bemærkningen skal være blevet fremsat i en telefonsamtale lørdag, skriver den italienske avis La Repubblica.

En diplomat, som var til stede, bekræfter over for det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel Online, at episoden fandt sted.

Ifølge La Repubblica orienterede Barroso under EU-topmødet i Bruxelles lørdag de samlede europæiske ledere om Putins udtalelser. Det skete kort tid efter hans samtale med den russiske leder.

I telefonsamtalen nævnte Barroso meldinger om, at russiske soldater er gået ind i Ukraine. Putin skal have svaret, at den afgørende faktor snarere var, at "hvis jeg vil, så kan jeg tage Kijev på to uger."

EU er ved at forberede nye sanktioner mod Rusland, efter at der er blevet rapporteret om russiske soldater, kampvogne og artilleri i Ukraine.

Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, siger, at Rusland reelt har ødelagt sit partnerskab med Europa og forsøger at skabe en ny orden.

- Vi ønsker partnerskab og gode naborelationer med Rusland, men det kræver, at Moskva ændrer politik og vender tilbage til respekten for nationers rettigheder, siger Gauck, der mandag talte om relationerne til Rusland ved en ceremoni Gdansk i anledning af 75-års-dagen for Tysklands invasion af Polen.

Med invasionen af Polen udløste Tyskland Anden Verdenskrig.

Gauck henviste til miraklet ved den tysk-polske forsonlig efter verdenskrigen, og han udtrykte skuffelse over Rusland.

- Vi troede og vi ønskede at tro, at også Rusland, Tolstojs og Dostojevskijs Rusland, kunne være en del af Europa. Det var et chok at blive konfronteret med en ny konflikt på Europa grænser. En væbnet konflikt, der skal skabe nye grænser og en ny orden. Stabilitet og fred på vort kontinent er endnu engang truet, siger Gauck.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip