Østjysk advokat frikendt for nøl

En advokat fra Randers er af Vestre Landsret blevet frifundet i en sag om påstået nøl i forbindelse med underskrivelsen af en kræftsyg klients testamente.

Rettens afgørelse betyder, at Kræftens Bekæmpelse kan beholde 3.750.000 kroner, mens fem privatpersoner ikke får noget.

I oktober 2009 ønskede den kræftsyge mand at ændre sit testamente, så de personer, der havde hjulpet og støttet ham i den sidste tid, kunne få et legat hver. Legatportionerne var fra 250.000 kroner til 750.000 kroner, i alt 3.750.000 kroner.

Advokaten udarbejdede et nyt testamente, som den 22. oktober 2009 blev underskrevet af klienten.

Testamentet skulle bevidnes af en notar, der imidlertid ikke kunne komme samme dag. Derfor aftalte man et nyt møde hos klienten næste formiddag. Men samme aften døde klienten.

Dermed var testamentet ikke bevidnet i lovens forstand.

På vegne af de fem personlige arvinger rejste en kvinde først sag for at få anerkendt det nye testamente som et nødtestamente, men det afviste Vestre Landsret i en dom i 2012.

I stedet anlagde hun så den aktuelle sag mod advokaten for at have nølet med at få testamentet underskrevet.

Vestre Landsret siger om advokatens opførsel, at han nok burde have indset, at klienten var meget afkræftet, men også, at han ikke havde de lægelige forudsætninger for at vide, at døden ville indtræde inden for samme døgn.

Da han samme dag fik lavet en hasteaftale med notarens kontor, har han efter landsrettens mening gjort alt, hvad han kunne for at få testamentet noteret, og dermed har han opfyldt sin forpligtelse, siger landsretten, der i øvrigt her er enig med Advokatsamfundets Responsumudvalg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip