Protest: Minearbejdere i Kijev kræver løn og statsstøtte

Hundredvis af minearbejdere fra hele Ukraine demonstrerer torsdag i hovedstaden Kijev i forlængelse af en stor kongres i kulmineindustrien.

Det russiske nyhedsbureau Tass skriver, at cirka 300 arbejdere er samlet ved parlamentet.

Demonstrationen er en fortsættelse af et større optog onsdag, da arbejderne krævede landets energiminister, Volodymyr Demtjysjyn, sat fra bestillingen ifølge Kyiv Post, som har været til stede under demonstrationen.

Minearbejderne trængte igennem politiets afspærring ved præsidentens kontor for at levere deres krav direkte til præsident Porosjenko.

Senere marcherede minearbejderne ned i det centrale Kijev, hvor de hamrede deres hjelme mod en barriere foran regeringsbygninger.

Minearbejderne, som er mødt op fra hele landet, kræver sikkerhed for deres job, og de vil have genindført statsstøtten til minerne, som fortsat udgør fundamentet i landets tunge industri.

- Vi appellerer til minister Demtjysjyn, for vi vil ikke have, at han dræber industrien, siger Volodymyr Sjevtjuk, en 44-årig minearbejder fra Pavlogradugol, til Kyiv Post.

Under torsdagens demonstration har partiet Oppositionsblokken forladt parlamentet i solidaritet med arbejderne, som ifølge Tass også kræver løn og sociale ydelser, som de endnu ikke har fået.

Partilederen Juri Bojko siger, at medlemmerne af Oppositionsblokken vil "donere deres dagløn" til minearbejderne, skriver det russiske nyhedsbureau.

Den ukrainske regering er i næste uge vært for en energikonference med mange internationale gæster, hvor der blandt andet er fokus på omstilling fra russisk naturgas og kulenergi til bæredygtige og vedvarende energiformer.

Ukraines regering har under stort pres fra blandt andet EU sat gang i store energireformer, der skal sikre større uafhængighed af russisk gas.

Det indebærer blandt andet, at ukrainerne skal til at betale en del mere for elektricitet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip