Riget i midten har fået ny præsident

Det regerende kommunistparti i Kina har formelt indsat Xi Jinping som præsident for verdens folkerigeste nation og næststørste økonomi.

59-årige Xi Jinping blev allerede udpeget til generalsekretær på partikongressen i november. Her var flere end 2200 delegerede samlet i Folkets Store Hal på Den Himmelske Freds Plads i Beijing for vælge landets nye ledere.

Efter en ugelang partikongres blev Xi dengang vist frem for verdenspressen sammen med den nye magtfulde kerne i kommunistpartiet.

Allerede inden efterårets partikongres var det ventet, at Xi Jinping skulle overtage magten i Kina efter Hu Jintao. Først ved at blive generalsekretær og dernæst ved formelt at blive indsat som præsident.

Kinas kommunistparti, som kom til magten i 1949 efter en lang og blodig borgerkrig, har i de senere år lovet befolkningen at skabe vækst og løfte millioner ud af fattigdom.

Men eksperter påpeger, at stormagten risikerer at ende i økonomisk ruiner, som kan ryste kommunistpartiets greb om magten, hvis ikke den nye ledelse får sat gang i landets forhalede reformer.

Verdensbanken mener, at Kina kun kan opfylde sin ambition om at blive et højindkomstland ved et politisk sporskifte - blandt andet er det helt nødvendigt at opbryde de enorme statslige monopoler, lyder det.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip