Rusland: Arafat døde en naturlig død

Den tidligere palæstinenserleder Yasser Arafat døde af naturlige årsager og ikke af radioaktiv stråling, siger lederen af det statslige russiske retsmedicinske agentur, som har undersøgt prøver fra hans lig, ifølge nyhedsbureauet Interfax torsdag.

De russiske fund er i overensstemmelse med de resultater, som franske forskere var nået frem til. De sagde tidligere på måneden, at Arafat, der døde i 2004, ikke var blevet dræbt af radioaktiv polonium.

- Yasser Arafat døde ikke af virkningerne af stråling, men af naturlige årsager, siger Vladimir Uiba, der er leder af det føderale medicinsk-biologiske agentur, FMBA, ifølge Interfax.

Arafat, som i 1993 i Oslo underskrev den midlertidige fredsaftale med Israel, men også ledte et oprør i 2000, døde som 75-årig på et sygehus i Frankrig fire uger efter at være blevet syg efter et måltid i sit hovedkvarter i Ramallah, omringet af israelske kampvogne.

Den officielle dødsårsag var et hjertetilfælde, men på det tidspunkt sagde de franske læger, at de ikke var i stand til at bestemme, hvad der var årsagen til hans sygdom. Der blev ikke foretaget nogen obduktion.

Schweiziske retsmedicinske eksperter sagde i sidste måned, at deres undersøgelser af prøver, taget fra Arafats lig, var i overensstemmelse med symptomerne på forgiftning med polonium, men det var ikke noget endeligt bevis på dødsårsagen.

Der blev taget prøver af Arafats lig i november 2012 af schweiziske, franske og russiske eksperter, efter et dokumentarprogram fra tv-stationen al-Jazeera havde påpeget, at hans tøj indeholdt store mængder af polonium.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip