Sara Olsvig: Vi er åbne for et bredt samarbejde

Venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) er trods sit knebne valgnederlag klar til at forhandle om gå med i en ny grønlandsk regering. Det bliver dog med en række meget klare krav om, at der skal være styr på forvaltningen af landskassen og fokus på god regeringsførelse.

Sådan lyder det fra IA-formanden, Sara Olsvig, efter at det tidligt lørdag står klart, at IA akkurat måtte se sig slået af Siumut, der fik bare 326 flere stemmer ved fredagens valg og dermed står med forhandlingsretten om en ny regering.

- Vi vil gå ind til forhandlingerne med et åbent sind, men vi har nogle meget, meget klare krav til mulige samarbejdsparterne. Der skal være god regeringsførelse, og der skal være en god forvaltning af landskassen. Der vil vi trække en klar streg i sandet, siger Sara Olsvig til TV2 News.

Sara Olsvig vil på forhånd ikke afskrive et samarbejde med nogle af de øvrige partier.

- Vi er åbne for samarbejde over for alle partier, og nu må vi se, hvordan forhandlingerne går de kommende par dage, siger hun.

Der er 31 pladser i det grønlandske landsting, Inatsisartut, og der skal dermed 16 mandater til at danne flertal. Da både IA og Siumut står med 11 mandater efter valget, kan de to partier opnå et massivt flertal, hvis de vælger at gå sammen.

Ellers er Siumut nødt til at få to af de mindre partier med i båden for at få kabalen til at gå op.

Det kan blive med Partii Naleraq, den tidligere Siumut-formand Hans Enoksens parti, som står med tre mandater, og partiet Atassut, der har to mandater. Atassut var regeringspartner med Siumut, inden der blev udskrevet valg.

Valget blev udskrevet 1. oktober, efter at det var kommet frem, at den daværende landsstyreformand Aleqa Hammond havde brugt statskassen som en slags kassekredit og blandt andet brugt mere end 100.000 kroner på private luksusgoder.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip