Slut med deltid: Sygeplejersker skal på fuld tid

Det skal snart være et sjældent syn, at hjemmehjælpere, sygeplejersker eller andre offentligt ansatte arbejder på deltid.

De danske regioner indleder fra 2014 et opgør mod deltidskulturen. Regionerne er blevet enige om at udarbejde en fælles politik om ansætte langt de fleste medarbejdere på fuldtid.

- Vi vil prøve at ændre på deltidskulturen ved som udgangspunkt udelukkende at slå fuldtidsstillinger op, siger Jens Stenbæk, formand for Løn- og Personalepolitisk Udvalg.

- Ved kun at slå fuldtidsstillinger op kan regionerne bedre sikre, at vi fremover kan skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft på en økonomisk forsvarlig måde.

Jens Stenbæk nævner to punkter, der gør deltidskulturen problematisk.

- Den udfordring, som vi kan se fremover, er, at vi får svært ved at rekruttere tilstrækkelig arbejdskraft, hvis så stor en andel af vores medarbejdere ikke arbejder længere, end de gør i dag.

- Og for det andet; jo større tilstedeværelse, der er fra vores medarbejdere på arbejdspladsen, jo bedre patientforløb kan vi eksempelvis også give på vores sygehuse, fortæller formanden.

I en tid med stor ledighed kan det undre, at medarbejdere skal gå op i arbejdstid. Men ifølge Jens Stenbæk skal den nye fuldtidspolitik ses som en investering i fremtiden.

- Som situationen er nu, har vi rigelig arbejdskraft på arbejdsmarkedet. Men hvis vi skal i gang med at ændre en kultur, så er vi nødt til at agere med rettidig omhu. Og det er nu, siger Jens Stenbæk.

LO's formand, Harald Børsting, har tidligere på kontroversiel vis forslået, at man skal tvinge offentligt ansatte på deltid til fuldtidsarbejde.

De danske regioners plan skal dog på ingen måde sidestilles med LO's vision, understreger Jens Stenbæk.

- Vi hverken kan eller ønsker at tvinge dem, der er på deltid i dag, op på fuld tid. Men ved fremadrettet kun at slå fuldtidsstillinger op kan vi undgå at socialisere nyuddannede i en deltidskulturen, siger Jens Stenbæk.

Danske Regioners fælles politik forventes at træde i kraft 1. januar 2014.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip