Syrien åbner for internationalt samarbejde mod jihadister

Den syriske regering er parat til at samarbejde såvel regionalt som internationalt i kampen mod den islamistiske oprørsgruppe Islamisk Stat (IS).

Syrien er også åben for et samarbejde med USA og Storbritannien.

- De er velkommen, siger den syriske udenrigsminister, Walid al-Moualem, på et pressemøde, der blev transmitteret på syrisk stats-tv.

Her fordømmer udenrigsministeren også drabet på den amerikanske journalist James Foley, der blev henrettet af IS.

USA, der udfører luftangreb mod IS i Irak, har sagt, at man overvejer også at udføre luftangreb i syrisk territorium. Syrien er ikke afvisende over for ideen, men det skal koordineres med den syriske regering først.

En af de vestlige stormagter Tyskland har svært ved at forestille sig et samarbejde med Syriens præsident, Bashar al-Assad, efter den lange, blodige borgerkrig i landet, der har varet i tre et halvt år

- For at være helt ærlig er det svært at forestille sig, at man kan ignorere det i realpolitikkens navn. Nu har vi IS, der er værre end Assad, og nu skal vi så gå i seng med én, der ikke er helt så slem, siger talsmand for det tyske udenrigsministerium Martin Schaefer.

- Jeg er ikke bekendt med hverken politisk eller diplomatisk kontakt mellem Tyskland og den syriske regering, understreger han.

Meldingen fra Syrien kommer, efter at den vigtige luftbase Taqba er faldet i oprørernes hænder. Efter knap en uges kampe har oprørere fra Islamisk Stat (IS) indtaget luftbasen og dermed kommet i besiddelse af blandt andet kampfly, helikoptere og kampvogne.

/ritzau/Reuters