Tavse Birthe Rønn skal nu tale statsløse-sag

- Jeg slukker for min mikrofon nu, og jeg tænder den ikke igen.

Sådan lød det fra Venstres daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, da hun på et mindeværdigt samråd den 9. februar 2010 skulle forklare den årelange, konventionsstridige behandling af statsløse i Danmark, som hun havde stået i spidsen for.

Hendes beslutning om at slukke mikrofonen tændte for alvor mediernes interesse for sagen, der få måneder sendere endte med at blive Hornbechs enkeltbillet ud af toppolitik.

Men inden Birthe Rønn nåede at slukke mikrofonen, så nåede hun at pege på sit embedsværk, som årsagen til hele miseren.

De havde "kørt med skyklapper på", lød forklaringen fra Rønn dengang.

Men nu, hvor statsløsekommissionen efterhånden har pløjet sig igennem de fleste vidner, så tegner der sig et noget andet billede.

En række centrale vidner har forklaret, at Birthe Rønn Hornbech flere gange blev advaret om den konventionsstridige administration, men at hun selv traf valget om at fortsætte som hidtil.

Kogt helt ned handler statsløsesagen om, at Integrationsministeriet i februar 2008 bliver klar over, at man administrerer i lodret strid med hele to FN-konventioner i behandlingen af statsløses rettigheder.

Derved får stribevis af statsløse afslag på dansk indfødsret, som de ellers havde ret til.

Men selvom embedsværket i august 2008 gør Birthe Rønn Hornbech opmærksom på problemet, så fortsatte den forkerte administration frem til 2010 - uden at Folketinget blev informeret.

Birthe Rønn Hornbech valgte i stedet at iværksætte en undersøgelse af, hvad de andre nordiske lande foretog sig - en undersøgelse der sneglede sig af sted hen over årene, og som aldrig førte frem til nogen konklusion.

Onsdag formiddag er det så Birthe Rønn Hornbechs tur til at forklare sig igen. Og selvom hun formelt set har ret til det, så slukker hun nok ikke for sin mikrofon denne gang.

/ritzau/

 

Dagens Gossip