Thorning: Danskerne må selv sikre sig fradrag næste år

Skrevet af admin

|

03/12/2013

Dagens topnyheder

Danskerne må selv sætte sig til computeren, hvis de ønsker at få et større beskæftigelsesfradrag næste år.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), selvom regeringen i sidste uge indgik en aftale om finansloven med VK, hvor man aftalte, at alle danskere allerede næste år skal have en skattelettelse.

Det skal ske i form af et højere beskæftigelsesfradrag, som især vil komme enlige forsørgere til gode. Skatteministeriet har imidlertid fastslået, at man ikke kan nå at ændre danskernes forskudsopgørelse.

Og statsministeren har ikke tænkt sig at pålægge Skat at lave ændringen.

- Som jeg har forstået det, så er det administrativt tungt, hvis Skat skal lave ændringen for alle danskere, og det koster penge. Så jeg vil opfordre borgerne til at gå ind og ændre deres forskudsopgørelse selv, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun blev i Folketingets spørgetime udfordret af De Konservatives formand, Lars Barfoed, som mener, at det må være Skats opgave at sikre danskerne fradraget som lovet.

Ellers vil det ikke få effekt for privatforbruget og danskernes lyst til at gå på arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse, som parterne har lagt op til i aftalen, mener Barfoed.

Han godtager ikke statsministerens argument:

- Vi har digitalisering i forvaltningen, så det må kunne lade sig gøre. Det bør ikke være op til den enkelte borger at skulle ændre det, siger Lars Barfoed.

Men statsministeren står fast:

- Det er meget at bede om, at man fra Skats side skal ændre alle menneskers forskudsopgørelse. Det har jeg tillid til, at danskerne selv kan ændre, siger Helle Thorning-Schmidt.

For de fleste danskere i beskæftigelse vil fradraget give op til 365 kroner om året ekstra i rådighedsbeløb. Men særligt enlige forsørgere vil kunne mærke aftalen.

Enlige forsørgere får nemlig et ekstra beskæftigelsesfradrag, så rådighedsbeløbet for en enlig LO'er med ét barn stiger med 3150 kroner, viser beregninger fra Finansministeriet.

Hvis danskerne ikke selv ændre deres forskudsopgørelse for næste år, får man automatisk pengene i 2015.

/ritzau/