USA beholder knap 10.000 soldater i Afghanistan

USA vil beholde 9800 soldater i Afghanistan gennem størstedelen af 2016, siger den amerikanske præsident, Barack Obama.

Afghanistans regering har bedt om fortsat støtte fra amerikanerne til at træne landets sikkerhedsstyrker, meddeler Obama ifølge Reuters.

- Jeg er ikke tilhænger af endeløs krig. Men i lyset af, hvad der er på spil i Afghanistan, er jeg af den faste overbevisning, at vi bør gøre denne ekstra indsats, siger han.

Præsidenten tilføjer, at forlængelsen kommer på et tidspunkt, hvor truslen fra oprørsbevægelsen Taliban er stigende. Han betegner Afghanistan-missionen som værende af stor betydning for USA's nationale interesser.

Beslutningen om at blive i Afghanistan er desuden et signal til Taliban om, at den eneste måde, den militante gruppe kan få de amerikanske soldater ud af landet, er ved at indgå en politisk løsning med den afghanske regering, siger Obama.

Med forlængelsen af Afghanistan-missionen bryder Obama det løfte, han gik til valg på i 2008, nemlig at afslutte den langvarige krig, der har kostet mere end 2000 amerikanske soldater livet.

Obama havde planlagt at trække samtlige amerikanske soldater ud af Afghanistan inden udgangen af næste år, så de nuværende knap 10.000 mand skulle reduceres til en styrke på 1000 mand inden udgangen af 2016.

Men i de seneste måneder har Obama været under øget pres fra de militære ledere for at forlænge tilstedeværelsen i landet.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, byder den amerikanske beslutning velkommen.

- Denne vigtige beslutning baner vej for en fortsat tilstedeværelse for Natos allierede og partnere i Afghanistan, siger Stoltenberg i en udtalelse.

- I de kommende uger vil alliancen tage vigtige beslutninger om omfanget af træningsmissionen fremover, siger han.

Tidligere på dagen sagde en regeringsembedsmand til nyhedsbureauet AFP, at de knap 10.000 mand, der bliver i landet, ikke er kamptropper.

Krigen i Afghanistan har varet siden 2001, hvor den daværende præsident, George W. Bush, sendte amerikanske styrker ind i Afghanistan i kølvandet på terrorangrebet i USA den 11. september 2001.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip