USA udfordrer Kina økonomisk i Afrika

Over 40 afrikanske ledere kan tage investeringer for 14 milliarder dollar, svarende til 78 milliarder kroner, med sig hjem fra det afrikanske topmøde i Washington. Det oplyser AFP. Det er amerikanske virksomheder, der har forpligtet sig på investeringerne.

Aftalen kommer på andendagen af det topmøde med de afrikanske ledere, som den amerikanske præsident, Barack Obama, afholder mandag til onsdag.

- Dette forum vil øge indsatsen for at styrke samhandlen mellem USA og Afrika, siger en talsmand for Det Hvide Hus til AFP.

Aftalen er ifølge kilder i Det Hvide Hus et amerikansk forsøg på at bryde den europæiske og kinesiske dominans på det afrikanske marked.

Investeringerne vil være indenfor sektorer som konstruktion, energi, bankbranchen og informationsteknologi.

Amerikanerne vil blandt andet gerne vinde markedsandel i kampen om at levere afrikanerne strøm.

Der tales både om opførelse af kraftværker og hjælp med at få strømmen distribueret. USA har tidligere hovedsageligt investeret i olie- og gassektoren.

De seneste år har der været flere eksempler på kinesiske investeringer i afrikansk infrastruktur, ofte med kinesiske arbejdere. Den amerikanske præsident Barack Obama opfordrede før topmødet afrikanerne til at være varsomme.

- Mit råd til de afrikanske ledere er, at de sørger for, at hvis Kina bygger veje og broer, så hyrer de afrikanske arbejdere, sagde han i et interview med The Economist.

USA er stadig den største kilde til investeringer i Afrika, men når det kommer til handel er Kina Afrikas største partner.

Topmødet afholdes uden repræsentanter fra Eritrea, Sudan og Zimbabwe.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip