Vestager: Finansskat sender penge til Danmark

Hvis en gruppe af EU-lande uden om Danmark bliver enige om at indføre en skat på finansielle transaktioner, kan det betyde, at kapitalen i stedet flyder til Danmark.

Sådan lyder et forsigtigt bud fra økonomiminister Margrethe Vestager (R), der tirsdag mødes med sine 26 ministerkolleger i Bruxelles.

- Hvis det bliver udformet på en måde, så kapitalen rent faktisk flytter sig, så skal den jo et sted hen. Nu er Danmark ikke verdens største finansielle nation, men noget vil flytte sig til os, selvom meget vil gå til Storbritannien og amerikanske markeder, siger hun.

På tirsdagens møde skal de 27 økonomi- og finansministre afgøre, om 11 af medlemslandene må arbejde videre på at få indført den såkaldte finansskat.

Vestager har på forhånd sagt, at Danmark ikke vil indføre skatten, men at vi samtidig heller ikke vil spænde ben for, at de 11 lande kan gå videre med det.

- Det, der er en risiko set med danske øjne, det er, at kapitalen flytter sig, hvis den bliver beskattet. Og vi har jo sådan set brug for pengene derhjemme til at skabe arbejdspladser, siger hun.

Rent formelt skal de 11 lande, der blandt andre tæller Frankrig og Tyskland, i dag have grønt lys fra Vestager og de resterende lande.

- Jeg synes, det er en god idé, at vi har et system, hvor nogle lande kan gå videre, hvis de vil det, siger Vestager.

Selvom Danmark har sagt "nej tak" til at være en del af finansskatten, vil der være mulighed for at hoppe med på den, når forslaget ligger på bordet. Og Vestager vil ikke fuldstændig afvise, at Danmark går med på et senere tidspunkt.

- Det er svært at sætte en sandsynlighed på, siger hun.

- Men vi har jo lige øget de danske bankskatter, fordi vi gerne ville finansiere, at iværksætterskatten blev sat ned, fordi vi mangler kapital til, at virksomhederne kan vokse. Så vi har allerede sat bankskatterne op.

Efter tirsdagens forventede grønne lys fra Vestager og co., skal EU-Kommissionen udforme detaljerne i forslaget.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip