Vestager om reform: Vi skal ikke kun spare

Den kommende reform af kontanthjælpssystemet skal først og fremmest hjælpe folk videre i job. Besparelserne for statskassen er blot en "positiv sideeffekt".

Sådan lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der dermed bekræfter beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) udlægning af regeringens hensigt med kontanthjælpsreformen.

Mette Frederiksen løfter i et interview med Morgenavisen Jyllands-Posten søndag for første gang sløret for regeringens mål med reformen.

Unge på kontanthjælp skal i uddannelse, og enlige mødre på kontanthjælp skal have en hjælpende hånd. Men målet er ikke at spare penge, lyder det fra ministeren.

Og den udlægning bakker Vestager op. Det har aldrig været tanken, at reformen alene skulle skaffe tre milliarder kroner, som Venstre ønsker det, fastslår hun.

- Pengene skal både komme fra kontanthjælpsreformen og andre ting. International rekruttering er vigtig, sygefravær er vigtigt, integration er vigtigt, siger Vestager.

Venstre er derimod kritisk over for regeringens udmeldinger.

Partiets finansordfører, Peter Christensen, kalder beskæftigelsesministerens plan for "useriøs". Der må spares mere, så regeringens egen 2020-plan hænger sammen, lyder det.

- Mette Frederiksen kan lægge hovedet på skrå, alt det hun vil, men det er en spareøvelse, og det er det også for regeringen, siger han til Jyllands-Posten.

- Jeg tror, at det vil være endog særdeles vanskeligt at få kontanthjælpsreformen alene til at give tre milliarder, replicerer Margrethe Vestager.

Af regeringens 2020-plan fremgår det, at en kontanthjælpsreform sammen med lavere sygefravær, bedre integration, forebyggelse og øget international rekruttering skal skæppe tre milliarder kroner i statskassen i 2020.

Men ifølge Jyllands-Postens oplysninger regner regeringen kun med, at kontanthjælpsreformen kommer til at bidrage med mindre end en milliard kroner.

Resten skal findes på de andre områder, der blandt økonomer anses for at være mere usikre og vanskelige at regne med.

Alligevel mener Vestager, at de tre milliarder nok skal blive fundet. Det betyder dog ikke, at 2020-planen er reddet.

- Vi skylder i forvejen, fordi trepartsforhandlingerne faldt på gulvet. Så vi har i forvejen et spørgsmål om, hvordan vi får 2020-planen til at nå sammen, erkender hun.

Indtil videre har regeringen slet ikke lagt sig fast på, hvad kontanthjælpsreformen præcist skal indeholde. Margrethe Vestager afviser ikke, at der kan blive tale om at sætte ydelserne ned.

- I øjeblikket er bordet dækket med forslag. Der er ikke taget noget af, men der er heller ikke sat særlige mærker på, at det eller det skal partout med, siger økonomi- og indenrigsministeren.

Hun regner med, at regeringen præsenterer sit udspil om "nogle måneder".

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip